En livlig diskussion pågår i många av EU:s medlemsstater om vad som händer när det ”europeiska projektet” – som det utvecklas inom ramen för Europeiska unionen – möter islam. En rad forskningsstudier och utredningar har publicerats det senaste decenniet som belyser mötet mellan den (i varierande grad) sekulära staten och andra, delvis nya religiösa grupperingar, som tydligare än förr markerar sin plats i samhället.
Den fransk-turkiska sociologen Nilüfer Göle var i höstas inbjuden som föreläsare till det norska Institutt for framtidsstudier inom ramen för det årliga Vilhelm Aubert-seminariet. Göle har bl a undersökt hur den franska sekulära staten – och det ”europeiska projektet” – möter en alltmer dynamisk religiositet bland invandrare med främst muslimsk bakgrund. I en kunskapsrik och tänkvärd artikel i antologin Varieties of World Making: Beyond Globalization har hon också analyserat och problematiserat detta möte.
En annan, ytterst ambitiös studie av religionens ökande betydelse i samhället har genomförts av två forskare vid Hamburgs universitet på uppdrag av tyska Inrikesministeriet – Muslime in Deutschland. Studien behandlar bl a olika invandrargruppers inställning till demokrati, rättstaten och politiskt-religiöst motiverat våld.