Projekt NTG-asyl & integrations nyhetsbrev innehåller aktuell information om asyl- och flyktingmottagande samt om integration av nyanlända på nationell och EU-nivå med anknytning till projektet. I brevet finns också länkar till nyheter och dokument som publiceras på NTG-asyl & integrations hemsida. Nyhetsbrevet utkommer en gång i månaden och skickas till prenumeranter/ intressenter inom departement, myndigheter, frivilligorganisationer, forskning och media.
Nationell temagrupp asyl & integration
Den Nationella temagruppen asyl & integration (NTG-asyl & integration) är ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden, Arbetsmarknadsstyrelsen, Integrationsverket och Migrationsverket. Projektet syftar till att utifrån goda exempel, erfarenheter och resultat från bl a EU-programmen Equal och Europeiska flyktingfonden, samt bidrag från annan relevant forsknings- och utvecklingsverksamhet, förbättra system och policies samt främja kunskaps- och opinionsbildning på de aktuella politikområdena. Läs mer om NTG-asyl & integration på www.temaasyl.se.
Bulgarien och Rumänien - nya utmaningar för EU:s gemensamma asylsystem
Den 1 januari 2007 blev Bulgarien och Rumänien nya medlemmar av den europeiska unionen och EU:s gränser förflyttades därmed österut. EU-kommissionen, som övervakat utvidgningsprocessen gav i slutet av 2006 efter år av förhandlingar klartecken – Bulgarien och Rumänien lever upp till de krav som krävs för att bli accepterade som medlemmar. Från flera håll höjs emellertid oroliga röster för att de två ländernas asylsystem ännu inte lever upp till internationell/ europeisk standard samt över det faktum att asylsökande fortsätter att komma från de båda länderna.
Evolution snarare än revolution - EMN blir reguljär verksamhet 2008
De Nationella kontaktpunkterna i det Europeiska migrationsnätverket (EMN) träffades på en konferens i december 2006 i Bryssel för att diskutera nätverkets framtid. Nätverket skulle enligt planerna övergå från projektverksamhet till ordinarie verksamhet under år 2007, men på grund av tekniska och juridiska problem har detta ej varit möjligt. Kommissionen har nu tagit fram ett förslag till både budget och s k legal grund, ett förslag som skall behandlas under våren 2007. Evolution snarare än revolution, enligt Jean-Louis de Brouwer, direktör på Generaldirektoratet för Rättvisa, frihet och säkerhet och inledningstalare på konferensen.
Integrationsverkets framtid utredd
Regeringen beslutade i höstas att Integrationsverkets skall läggas ned och tillsatte samtidigt en utredare för att se över hur vissa av verkets funktioner skulle hanteras. I december 2006 presenterades utredningens förslag, där det bland annat framgår att ansvaret för nyanländas etablering/introduktion förs över till Migrationsverket och Arbetsmarknadsverket, uppföljning, utvärdering och samordning till regeringskansliet samt, genom uppdrag, till högskolor och universitet. Länsstyrelserna föreslås också få en betydligt större roll i introduktions- och uppföljningsarbetet. De under kommande åren aktuella EU-programmen Integrationsfonden, Återvändandefonden och Europeiska flyktingfonden skall inledningsvis administreras av Migrationsverket för att därefter kunna föras över till förslagsvis Svenska ESF-rådet. Den närmaste månaden ska verksamhetsanalysen beredas på regeringskansliet. Regeringen beräknas fatta beslut tidigast i slutet av januari.
Året för lika möjligheter för alla - 2007
Principen om icke-diskriminering är en av unionens grundläggande principer och finns fastslagen såväl i EU-fördraget som i annan gemenskapslagstiftning. För att unionens redan antagna lagstiftning mot diskriminering skall få genomslagskraft krävs dock ett folkligt stöd och uppriktig politisk vilja. Därför har den europeiska kommissionen utsett år 2007 till ”Året för lika möjligheter för alla” som en del av en ramstrategi för att motverka diskriminering och för att främja mångfald och lika möjligheter.
Månadens projekt januari 2007
Utvecklingspartnerskapet AROS asyl
Utvecklingspartnerskapet AROS asyl omfattar ett stort antal aktörer inom Uppsala och Västmanlands län, från landstingen och kommunerna till utbildningsföretag och frivilligorganisationer. Partnerskapets mål är att finna metoder och samarbetsformer som ökar kunskaperna om och förståelsen för hälsans betydelse under asylprocessen. Man avser vidare att nå hela populationen (barn, vuxna, sjuka, friska,) asylsökande i s k eget boende i Uppsala och Västmanlands län samt utveckla verksamheter för dessa samt knyta ihop de olika delarna till en fungerande helhet för såväl asylsökande som aktörer. Verksamheterna fokuserar på asylsökandes livskvalité och på variablerna hälsa, boende, föräldraskap, utbildning, sysselsättning och fritid. Partnerskapet har därför låtit genomföra en uppmärksammad kartläggning av hela populationen asylsökande i Uppsala och Västmanlands län.
Film och samtal om migration
Under våren 2007 anordnar NTG-asyl & integration i samarbete med Zita Folkets bio och Stockholms universitet en filmserie, MigraMovies Stockholm. Initiativet syftar till att belysa migration ur individens synvinkel. Fyra filmer om migration kommer att visas under februari och mars med efterföljande samtal under ledning av moderatorer.
MigraMovies - ett möte mellan film, folk och forskning om migration och arbete - genomfördes första gången i Norrköping inom ramen för bland annat Mångkulturåret 2006. Arrangemanget var ett samarbete mellan Arbetes museum, Arbetslivsinstitutet och Film i Öst. Migramovies Stockholm har nu på motsvarande sätt sammanfört film, folk och forskning i ett samarbete mellan NTG-asyl, Stockholms universitet och Biografen Zita.
Läs programmet för MigraMovies Stockholm
Läs mer om arrangemanget i Norrköping här och här.