Hitta hem - från Göteborg till Jämtland

2007-06-01

Månadens projekt juni-juli 2007

Nyinflyttade somalier från Göteborg berättar hur det är att flytta till Ragunda i Jämtland

Mål 3-projektet Enad Kraft utgår från behovet av arbetskraft i vissa delar av norra Sverige och problemet med arbetslöshet och utanförskap i invandrartäta förortsområden i Göteborg – och erbjuder en klassisk lösning på problemet.  Med arbetsmarknadspolitiska medel underlättar man för invandrare som önskar flytta från Göteborgsförorterna till arbete och bostad i bl a Ragunda i Jämtland.

Projektet, som inleddes 2005, omfattar sju kommuner i norra Sverige som samarbetar med sju stadsdelar i Göteborg. Samarbetet mellan Ragunda kommun, arbetsförmedlingen och stadsdelsförvaltningarna i Bergsjön och Kortedala påbörjades redan 2004 och hittills har 23 personer flyttat från Göteborg till jämtländska Ragunda. I en kommun med 6 700 innevånare betyder dessa 23 personer mycket, i synnerhet med tanke på att cirka 1 000 personer flyttat från kommunen sedan 1995.

Lyssna på de nyinflyttades berättelser i Tendens i P 1, (se högerkolumnen).

"I Göteborg fick man inte en bra bild av Sverige, säger Mubarak Warsame, sexbarnspappa från Somalia som med hjälp av det s k Göteborgsprojektet bosatt sig i jämtländska Ragunda.

- Jag trodde inte att det gick att leva med svenskarna, men det är tvärtom faktiskt. Man kommer bättre in i Sverige här, på landet."

Idén bakom projektet är enkel: i Ragunda finns jobb och billiga bostäder, men företagen saknar utbildad arbetskraft och barnfamiljerna lyser med sin frånvaro. I Göteborg finns områden med många som inte känner sig delaktiga i det svenska samhället, som saknar jobb och drägligt boende. Ett samarbete mellan de två kommunerna startade 2004 och sen dess har tjugotre göteborgare blivit Ragundabor.

I SR:s program Tendens berättar de nya svenskarna som hittat hem i glesbygden om sitt nya liv i Ragunda. I ett av de sammanlagt tre programmen intervjuas också integrationsminister Nyamko Sabuni."

Enad Kraft – ett Mål 3-projekt
Projektbeskrivning


Syftet med projektet är att bidra till att lösa problemen med norrlandskommuners framtida arbetskraftsförsörjining. Praktiskt ska det ske genom en inslussning till ordinarie svårbesatta jobb i företag och organisationer i utvalda norrländska kommuner i nära samarbete med näringsliv och kommuner. Både storstads- och norrlandskommunerna kommer tillsammans att utveckla ett nytt arbetssätt för att besätta och trygga arbetstillfällen som i sin tur leder till ytterligare arbetsmöjligheter och tillväxt. Ett väsentligt syfte för projektet är att integrera invandrarna i samhället genom insatser från de lokala nätverken genom det lokala förenings- och organisationslivet. Erfarenheterna tyder på att metoden snabbt leder till ordinarie sysselsättning för invandraren i för företagen nödvändiga uppgifter och att inflyttade invandrarfamiljer får en mycket bra introduktion till den nya ortens samhällsliv genom de lokala nätverkens engagemang.

Målet är att 100 invandrare (med familjer) genom projektet får produktiva ordinarie jobb i norrländska företag och offentliga organisationer. Målsättningen är att det skall bli lika många kvinnor som män och att ett 30-tal av arbetstillfällena skall vara nya jobb.

Målgruppen är 100 arbetslösa invandrare i segregerade områden (sju Stadsdelsförvaltningar/SDF medverkar med rekrytering och stödinsatser) i Göteborg samt företag och offentliga organisationer i sju kommuner i 5 län i norra Sverige.

Samarbetspartner är sju kommuner (Älvsbyns kommun, Norsjö kommun, Åsele kommun, Bergs kommun, Malungs kommun, Älvdalens kommun och Ljusdals kommun, Länsstyrelsen i Gävleborg och Jämtlands län samt 7 stadsdelar (SDF) i Göteborgs kommun där SDF Kortedala är samordnande. I respektive kommun sker även ett omfattande samarbete med företagar- och fackliga organisationer, studieförbund och idrottsföreningar. Projektanordnaren, Norrlandsförbundet, är en förening med god förankring i de norrländska kommunerna. Förbundet är en ideell förening med 6000 medlemmar och är en självständig och oberoende part med långvarig erfarenhet av att leda och driva projektverksamhet.

Genomförande: Genom en unik matchning mellan utbudet av arbetslösa invandrare i Göteborg och efterfrågan på arbetskraft på norrländska arbetsplatser ska enskilda människor snabbt kunna hitta en konstruktiv och produktiv roll i arbetslivet. De arbetslösa som flyttar upp blir inskrivna i kommunen och boende på orten med målet att bli stadigvarande bosatta. Aktiviteter är behovsinventering, framtagande av handlingsplaner för såväl kommuner som individer, studieresor, utbildning och validering, arbetspraktik och anställning. I aktiviteterna har deltagarna möjlighet att utnyttja arbetsförmedlingens olika program för finansiering.

Processen drivs enligt den s k arbetskraftstrappan för lyckad arbetskraftsförsörjning. I denna består Norrlandskommunernas aktiviteter av:
 
1) kartläggning av arbetskraftsbehovet,
2) kommunbesök,
3) integration och mottagning,
4) utbildning och validering och
5) matchning av arbete.

I Göteborg består aktiviteterna av:

1) inventering av arbetskraftsutbudet,
2) rekrytering av invandrare,
3) urval och
4) utveckling av individuella planer.

Projektet Enad Kraft avslutas i december 2007. Redan nu finns positiva erfarenheter från projektverksamheten och resultaten i form av lyckade etableringar på de nya orterna är goda.

Konceptet bör kunna överföras till kommunernas ordinarie verksamhet i samband med introduktionen av nyanlända och därmed tjäna som ett gott exempel för regeringens nytillsatta utredare av flyktingintroduktionen.

Christian Råbergh, christian.rabergh@temaasyl.se