Angeläget projekt inom forskningsinstitutet European Science Foundation

2004-10-01

Månadens projekt oktober 2004

Enligt Rikspolisstyrelsen får uppskattningsvis 75 procent av de asylsökande som kommer till Sverige hjälp av människosmugglare (råd, anvisningar, dokument, transport) till en kostnad av mellan en halv och en miljard kronor. Frågan om människosmuggling är trots detta mycket lite uppmärksammad i Sverige och forskningen på området är eftersatt.

Det transnationella forskningsprojektet Human Smuggling and Trafficking in Migrants: Types, Origins and Dynamics in a Comparative and Interdisciplinary Perspective med deltagande av forskningsinstitutioner från Tyskland, Österrrike, Spanien, Nederländerna, Italien och Schweiz har därför ett mycket stort intresse för Sveriges vidkommande.

Projektet syftar till att beskriva omfattning och system vad gäller människosmuggling i de aktuella länderna, undersöka hur smugglingsprocessen är organiserad (bland annat genom att utveckla en typologi för beskrivning av organisationer för smuggling) samt visa på dynamiken och utvecklingen av människosmuggling i förhållande till en restriktivare invandrings- och asylpolitik.

NTG-asyl kommer att följa forskningsprojektet och kommer i samband med den nationella konferensen på Världskulturmuseet i Göteborg i oktober 2005, anordna ett seminarium med de medverkande forskarna.