Projekt inom Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci är EU:s program för yrkesutbildning och kompetensutveckling.

Syftet med Leonardo-programmet är att bidra till främjandet av ett kunskapens Europa och stödja medlemsstaternas politik inom livslångt lärande. Tre prioriteringar har antagits i samband med programmens mål, varav prioritering 3 är studie- och yrkesvägledning. Projekt inom denna prioritering bör särskilt inriktas på följande:

- Utbildning av studie- och yrkesvägledare

- Nya synsätt i system och metoder för att genom personlig vägledning för livslångt lärande hjälpa individer att få arbete och bli anställbara.

- Förbättrad information om nya yrken.

- Tillvägagångssätt genom innovativa partnerskap för att ge yrkesvägledning på arbetsplatsen

Läs mer i artiklarna nedan om projekt inom Leonardo som har asylsökande som målgrupp.

Exempel på projekt inom Leonardo som har asylsökande som målgrupp:


Arbetarnas bildningsförbund i Sydvästra Götaland: Yrkesutbildningsprojektet "Vocational training for integration of non EU nationals
Målgruppen är icke-europeiska (non EU) immigranter. Syftet är att utveckla fungerande metoder för validering av deras utbildningar och yrkeserfarenheter från hemländerna samt att med denna validering som grund bygga upp en individuell kompetensutvecklingsplan. Planen byggs utifrån den enskildes egna önskemål om framtida yrke vilket diskuteras fram i samråd med projektets handledare.
ASSET - Utveckling av ett kommunalt asylmottagande i fem medlemsstater (2002-2004)
Målgrupp för projektet, delfinansierat inom ramen för Leonard da Vinci, är asylsökande, flyktingar och nyanlända invandrare i bl a glesbygdsområden där integrationen ter sig besvärligare än i storstäder. Projektet syftar till att stödja målgruppen och deltagande parter har uttryckt ett behov av att få sina mottagandesystem granskade i ett transnationellt perspektiv. Finland, Grekland, Irland, Italien samt Spanien deltar i ASSET.
Vägledningsprojektet Mainstreaming Vocational Guidance for Refugees, Asylum-seekers and Migrants
Målgruppen är yrkesvägledare och andra som hjälper och stöttar asylsökande och flyktingar. Syftet är att utveckla en anpassad vägledningsmetodik för dessa grupper.