The Alliance - ett framgångsrikt och dynamiskt transnationellt partnerskap inom Equal

2006-04-01



Månadens projekt april 2006

Fyra Utvecklingspartnerskap inom Equal - två från Nederländerna, ett från Tyskland och ett från Tjeckien - samarbetar i det transnationella partnerskapet The Alliance. Målgruppen är asylsökande, men även flyktingar/invandrare med uppehållstillstånd finns med som deltagare. En viktig prioritet i projektarbetet är återvändande/återvandring och man arbetar med ett s k dubbelt perspektiv: den yrkesutbildning och arbetslivserfarenhet som erbjuds inom projekten skall vara användbar både i mottagarlandet och i ursprungslandet/motsvarande vid ett eventuellt återvändande/avslag på asylansökan.

Stark europeisk profil
Tre av de medverkande Utvecklingspartnerskapen deltog även i första omgången av Equal och arrangerade då inom ramen för sitt transnationella samarbete den uppmärksammade konferensen om återvändande/återvandring i Maastricht år 2004.

Även i den nuvarande transnationella konstellationen kommer europeiska evenemang med hög profil att anordnas. Till september 2007 planeras en konferens med medverkan av EU-parlamentariker,  Changes in patterns of migration, som fokuserar de dramatiskt förändrade migrationsmönstren – i världen och i förhållande till EU - de senaste åren. The Alliance och NTG-asyl har inlett ett samarbete kring förberedelserna för konferensen; förhoppningen är att den kan anordnas inom ramen för det av EU-kommissionen finansierade europeiska samarbetet.

Insatser från flera politikområden
I både det tyska och holländska Utvecklingspartnerskapet utvecklar man nya koncept och metoder som skall stödja återvändare, både under väntetiden i mottagarlandet och efter återvändandet i ursprungslandet/motsvarande. På ett innovativt sätt har man kombinerat insatser från olika politikområden; främst har man arbetat med utvecklingsbistånd, yrkesutbildning och stöd för egenföretagande.

Det tyska Utvecklingspartnerskapet SEPA leds av AGEF (Arbeteitsgruppe Entwicklung und Fachkräfte im Bereich der Migration und der Entwicklungszusammenarbeit), en frivilligorganisation med mångårig och mycket omfattande erfarenhet av verksamhet inom asyl-, flykting- och biståndsområdet.