BRIGHTER FUTURES – ett hopp om en ljusare framtid för unga asylsökande i Storbritannien

2006-09-01

 
Månadens projekt september 2006

Projektet Brighter Futures - Ljusare framtider är ett målgruppsdrivet projekt som i England innefattar tre olika grupper av ensamkommande unga flyktingar och asylsökande mellan 15 och 25 år. Medlemmarna  kommer från Newcastle, Manchester och London. Den målgruppsorganiserade verksamheten är ett resultat av ett treårigt projekt som påbörjades i juni 2003 med finansiering från stiftelsen Diana, Princess of Wales Memorial Fund.

Som en egenorganiserad verksamhet strävar dessa unga människor efter att öka medvetenheten kring de problem och svårigheter som unga flyktingar och asylsökande upplever i Storbritannien samt till att förändra fördomsfulla attityder och uppfattningar om asylsökande. Brighter Futures har som ett annat viktigt mål  att förbättra den sociala situationen för unga asylsökande och flyktingar.

För att öka medvetenheten kring de problem som unga asylsökande och flyktingar möter i sitt dagliga liv använder gruppen sig bl.a. av olika konstnärliga och mediala uttrycksformer:  poesi, fotografi, ett s.k. ”myth busting wheel” (en interaktiv, web-baserad kunskaps- och fördomstest),  film och radio. Man ordnar sammanträffanden med berörda myndigheter och paneldiskussioner för att uppmärksamma unga asylsökandes och flyktingars villkor. Brighter Futures arrangerar också nationella möten för sina medlemmar. På dessa möten diskuteras för medlemmarna centrala frågor, kampanjer planeras och medlemmarna får viktig information och ges tillfälle till social samvaro.

Ett av projektets mål är att få medias uppmärksamhet i dessa frågor, eftersom medierna spelar en så stor roll i att forma allmänhetens uppfattning om asylsökande. Härigenom kan man motverka fördomar och förändra felaktiga uppfattningar och påverka såväl asyl- och flyktingpolitiken som allmänhetens attityder. För att uppnå detta engagerar projektets medlemmar sig också i frivilligarbete (t.ex. parkarbete) och uppträder på gator och torg för att fånga allmänhetens uppmärksamhet kring sin livssituation.

Som ett led i att stärka de unga flyktingarnas och asylsökandes egenmakt (empowerment) ger man dem kunskaper och insikter om deras rättigheter och verkar för att ge dem tillträde till (högre) utbildning. Detta sker genom information och vägledning om utbildningsvägar och studiefinansiering men också genom att påverka utbildningssystem och -policies.

Liknande verksamhet nu också i Sverige…
Verksamheten har stora likheter med den av Tema asyl tidigare uppmärksammade föreningen Association of Eritrean Asylum Seekers in Sweden (AEASS), som grundades 2003 av eritreanska asylsökande i Sverige. Efter drygt två års arbete för att främja mänskliga rättigheter omskapades föreningen i december 2005 till en bredare samhällsorganisation med namnet Eritreans for Democracy and Human Rights (EDHR). EDHR verkar för att försvara respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och asylrätt för eritreaner i Sverige och i övriga delar av världen, men har också ett omfattande socialt program. För närvarande har organisationen cirka 150 medlemmar, varav majoriteten är flyktingar.  

I likhet med Brighter Futures är EDHR en målgruppsdriven organisation där medlemmarna är flyktingar och asylsökande som arbetar med att öka medvetenheten hos - och om - målgruppen samt sprida information om flykting- och asylfrågor.

En viktig del i dessa målgruppsorganisationers verksamhet är att öka medlemmarnas engagemang i samhällslivet och ge dem ett reellt inflytande över sin livssituation – d.v.s. ett empowerment-perspektiv. Genom samhällsinformation och medborgarkunskap blir medlemmarna medvetna om sina rättigheter och skyldigheter och förbättrar därmed sina möjligheter till integration i samhället. I såväl Brighter Futures som EDHR:s verksamhet ingår att ordna aktiviteter och evenemang för social samvaro. Man arbetar också med att påverka allmänheten och motverka fördomar och okunskap genom information om flyktingar och asylsökande. Båda organisationerna samarbetar med andra humanitära frivilligorganisationer för att uppnå sina mål.

…men skillnader i målgrupp och finansiering
Det finns vissa skillnader mellan Brighter Futures och EDHR. Det engelska projektet begränsar sin målgrupp till unga asylsökande och flyktingar mellan 15 och 25 år som kommer till Storbritannien utan sina familjer, men har däremot medlemmar från olika länder. EDHR har inga sådana begränsningar utan tillåter alla, oavsett nationalitet, att bli medlem i organisationen.

Brighter Futures är ett treårigt projekt som finansieras av stiftelsen Diana, Princess of Wales Memorial Fund och Rädda Barnen i Storbritannien. EDHR är i huvudsak finansierad genom medlemsavgifter och intäkter från olika arrangemang. EDHR får externt stöd endast från Studiefrämjandet i form av lokaler och kontorsutrustning.

Brighter Futures har i sin verksamhet lyckats engagera media, som lyft fram projektets aktiviteter och framgångar. AEASS/EDHR har hittills endast i liten utsträckning kunnat engagera media.

Dessa två målgruppsdrivna verksamheter är två mycket intressanta exempel på en medveten strategi för att stärka de asylsökandes egenmakt. Verksamheterna är ett bevis på att flyktingar och asylsökande genom egenorganisering kan förbättra sin situation och bidra till samhället på ett positivt sätt. Stöd till en sådan egenorganisering är angelägen, eftersom den också ger en röst åt dem som annars ej kan göra sig hörda.

Bild: Från Brighter Futures hemsida.