Tidig samverkan under asyltiden

2005-01-01

Månadens projekt januari 2005

Tidig samverkan under asyltiden är ett ERF-projekt som skall utveckla strukturella förutsättningar och metoder i syfte att erbjuda de nyanlända olika aktiviteter och utbildningsmöjligheter som kan leda fram till självförsörjning. Projektet är ett partnerskap mellan Migrationsverket, Mottagningsenheten i Malmö, Malmö Stad, Region Skåne Sydvästra sjukvårdsdistrikt och Arbetsförmedlingen Malmö Nya invandrare med delfinansiering av Europeiska flyktingfonden (ERF).

Projektet syftar till att:

- Skapa ett forum för samarbete och utveckling för berörda myndigheter och organisationer

- Förmedla nödvändig och relevant information till nyanlända under asyltiden

-  Erbjuda meningsfull och kompetenshöjande sysselsättning som gagnar den enskilde oavsett om man kommer att stanna i Sverige eller återvända

-  Underlätta och planera inför ett eventuellt återvändande

-  Samordna samhällets resurser för att effektivisera mottagandet av asylsökande

-  Vägleda och förmedla insatser ur ett hälsoperspektivv

Projektet har samlat alla nödvändiga resurser och berörda aktörer under ett tak i Malmö. Som ett viktigt led i informationen till både asylsökande och personal/funktionärer har man skapat en hemsida. Ambitionen är att man här, på ett enkelt och pedagogiskt sätt, ska hitta i princip allt som kan vara viktigt att veta under väntetiden på asyl. I takt med att projektet vidareutvecklas kommer även hemsidan att växa med ständiga uppdateringar och förändringar.