Utvecklingspartnerskapet Make your future - mångkultur - empowerment - arbete

2007-02-07

 

Månadens projekt februari 2007

Make your Future är ett Utvecklingspartnerskap inom gemenskapsinitiativet Equal, Europeiska socialfonden, verksamt i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. Projektmål är att motverka diskriminerande ohälsa och bidra till kunskapsuppbyggnad samt att utveckla och använda empowerment som strategi och verktyg för utsatta grupper. Partnerskapet består av representanter från frivilligorganisationer, offentlig sektor och näringsliv, sammanlagt 11 partner.

Ett empowermentperspektiv genomsyrar partnerskapets arbete, helt i enlighet med Equalprogrammets målsättning. Partnerskapet består av företrädare från frivilligorganisationer, offentlig sektor och näringsliv, sammanlagt 11 partner, däribland stadsdelsförvaltningen Biskopsgården, föreningen Integrationsnätverket, ABF Göteborg, Capio Lundby sjukhus och Park & Naturförvaltningen.

Högt ohälsotal

Biskopsgården har ca 26 000 invånare och är en mångkulturell stadsdel med över 70 olika nationaliteter och kulturer. Ohälsotalet är det högsta i Göteborg. Stadsdelsförvaltningen Biskopsgården är den största arbetsgivaren i området med ca 1 600 anställda, varav de flesta är kvinnor. Majoriteten arbetar inom vård och omsorg, samt lokalvård. Inom hemtjänsten har ca 70% av de anställda icke-svensk bakgrund. Värt att notera är initiativet till partnerskapet togs av föreningen Integrationsnätverket, en ideell förening verksam i Biskopsgården, med mål att integrera invandrare i det svenska samhället. Föreningen hade uppmärksammat problem med ohälsa bland främst sina kvinnliga medlemmar. En av medlemmarna som arbetar som läkare på den lokala vårdcentralen såg även i sin yrkesroll problem med ohälsa bland de vårdsökande och kunde i många fall härleda ohälsan till  utanförskap och etnisk isolering från det svenska samhället. Partnerskapet växte fram utifrån olika idéer om att motverka utanförskap och diskriminering på arbetsmarknaden.

Partnerskapet har tre målgrupper: Arbetsgivare och arbetsledare, anställda som riskerar att slås ut i arbetslivet och personer som inte kommit in i arbetslivet.

Mångkulturellt ledarskap

Rosie Rothstein, koordinator, betonar att man i partnerskapet  utgår från begreppet mångkultur.  Ett använda mångkulturellt ledarskap som metod är, enligt partnerskapet, ovanligt på arbetsplatser i offentlig sektor som domineras av lågavlönade kvinnor med invandrarbakgrund.  Arbetsledarna är i en nyckelställning som ansvariga för rekrytering av personal.

 

För att utbilda arbetsledare i mångkultur erbjuder man en serie av föreläsningar om hur samhällets förändringar påverkar den egna organisationen och hur resurserna i ett mångkulturellt samhälle och ledarskapet kan tas till vara.

 

I ett delprojekt har man utarbetat en kurs i mångkulturellt ledarskap, där man i grupp lyfter fram olika aspekter på rollerna i det traditionella respektive nya ledarskapet, diskuterar värderingar, traditioner, diskrimineringslagstiftning m m. Kursen inleds med utställningen Gud har 99 namn i studieförbundet Sensus regi. Utbildningen erbjuds till ledare i samtliga partnerorganisationer.

Karriär- och livsplanering för att motverka utslagning i arbetslivet

 

Invandrarkvinnor (och även män) i lågavlönande arbeten  inom offentlig sektor ges sällan möjlighet till karriärplanering/ utveckling. I projektet har man utifrån en helhetssyn på arbete, yrkes- och familjeliv och karriär utvecklat metoder som syftar till att minska långtidssjukskrivningar och utslagning på arbetsmarknaden hos dessa grupper.

 

Capio Lundby sjukhus erbjuder kurser i viktreducering och stresshantering. Ett syfte är att få deltagarna att öka kunskapen om matvanor och motion och att lära deltagarna att hantera stressituationer. Sjukhuset erbjuder även arbetslagen en s k hälsocoach som följer arbetslaget under två månader. Målet är att den enskilde individen själv skall ta ansvar för sin egen hälsa. Vårdcentralen i Biskopsgården erbjuder också kurser i hälsoförebyggande vård.

Sensus erbjuder vidare arbetslagen kurser i mångkulturell delaktighet och i stresshantering och kommunikation, det senare med tanke på konfliktsituationer som kan uppstå p g a kulturella skillnader eller missuppfattningar i kommunikationen i arbetslaget. 

Som ett led i den långsiktiga karriärutvecklingen för målgruppen erbjuder ABF i Göteborg två kurser: en kurs i de s k kärnämnena i skolan, svenska, engelska, matematik och samhällskunskap och en kurs till deltagare som har ett annat modersmål än svenska. Många av kvinnorna som arbetar i t ex hemtjänsten har inte fått dessa grundutbildningar. Kurserna har ökat målgruppens delaktighet och självkänsla, bl a genom att äger rum i centrala Göteborg då (flera av deltagarna lämnar mycket sällan Biskopsgården).

Hur komma in i arbetslivet?

 

Det finns många rapporter om problemet med att invandrares kunskaper och utbildningar inte tas tillvara. Statistik visar att det är vanligt att personer med utländsk bakgrund arbetar i ett yrke som de egentligen är överkvalificerade för och att arbetslöshetssiffrorna är höga. 

Enligt projektet är nyckeln till ett arbete en kombination av att kunna svenska, ha praktik, men framförallt att ha tillgång till ett nätverk, som kan leda till arbete. Make your future har tagit fasta på detta.  Bland annat har Rotary-klubben Kungsporten/Göteborg startat ett mentorskap för ett Integrationsnätverk. Några timmar i månaden är avsatta för mentorerna och projektdeltagarna för att de skall kunna lära känna varandra och utbyta erfarenheter, vilket förhoppningsvis kommer att leda till arbete för några av deltagarna.  Samarbete är också inlett med SDF Biskopsgårdens jobbcenter Äpplet för att erbjuda deltagarna job-coachning. 

Park och naturförvaltningen har en viktig roll i partnerskapet för att anordna arbete för långtidsarbetslösa och för personer som tidigare inte haft ett arbete i Sverige. De anställda erbjuds ett meningsfullt arbete under handledning i en verksamhet som skall efterlikna en arbetsplats på den öppna marknaden.

Transnationalitet

Make your future ingår i det transnationella partnerskapet Equal Partnership for Diverse Workforces. Det övergripande målet är en rättvis och långsiktig inkludering i samhället och på arbetsmarknaden av utsatta grupper, framförallt av personer med annan etnisk bakgrund. Det transnationella partnerskapet består av utvecklingspartnerskap från Tyskland, Storbritannien och Danmark. Det danska partnerskapet arbetar med kompetensvalidering och -utveckling. Det brittiska projektet tar fram ett e-lärandepaket med engelska som andra språk för att kunna rekrytera till hälso- och sjukvårdssektorn, en sektor där det råder brist på arbetskraft. Det tyska partnerskapet arbetar för att motverka diskriminering och öka förutsättningarna för etniska minoriteter att få arbete.

Både Make your Future och det transnationella partnerskapet Equal Partnership for Diverse Workforces har hemsidor där ni kan läsa mer.

Katarina Nilsson, katarina.nilsson@temaasyl.se