Misslyckad integrationspolitik och ökad segregering

SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm


Datum: 3 maj 2007
Tid: 13.00-16.30

"Sverige satsar stort på integrationen av invandrare. Trots det är arbetsmarknadsläget för flyktingar katastrofalt och arbetslösheten bland invandrare hög. Forskare presenterar ny forskning på området och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni kommenterar.

På mötet diskuteras bland annat:

  • Sysselsättningsgrad och inkomster är klart lägre bland utrikes födda än i den övriga befolkningen. Invandrare med en viss utbildning har inte samma möjligheter att få ett arbete som infödda med motsvarande utbildning och skillnaderna i lön kan röra sig om 20-30 procent.
  • Många nyanlända invandrare flyttar tidigt till storstadsområden. Mannens möjligheter till sysselsättning ligger ofta till grund för flytten som ofta har till följd att kvinnornas arbetsmöjligheter försämras. Vidare blir storstadsregionernas försörjningsstöd till arbetslösa flyktingar orimligt höga.
  • SFI, svenska för invandrare, fyller inte sin funktion. Endast 50 procent börjar sin SFI och av dessa fullföljer endast en tredjedel utbildningen.
  • Diskriminering är ett stort problem. Att byta till ett svenskt namn på en jobbansökan ökar sannolikheten att bli kallad till intervju med 50 procent. Män och arbetsplatser med färre än 20 anställda visar störst tendenser till diskriminering.


Talare på konferensen är Ola Olsson, redaktör för Ekonomisk Debatt, Yves Zenou, professor Institutet för Näringslivsforskning, Olof Åslund, docent SNS och IFAU, Dan-Olof Rooth, docent Handelshögskolan, Kalmar.

Kommenterar gör Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Mats Hammarstedt, docent Växjö universitet och Jan Ekberg, professor Växjö universitet.

Tid och plats

Torsdagen den 3 maj 2007 kl 13.00-16.30 på SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Frågor och anmälan

Var god kontakta Rebecca Krus, presskontakt, tfn 0708-97 66 17 eller e-post rebecca.krus@sns.se.

Konferensen är ett samarbete mellan SNS och Nationalekonomiska föreningen."