Asylsökande etniska minoriteter från Kosovo - kan de få skydd som internflyktingar i Serbien?

Park Inn Hotell, Slottsgatan 9, Gävle


Datum: 1 juni 2007
Tid: 09.00-16.00

"Seminarieinbjudan:

ASYLSÖKANDE ETNISKA MINORITETER FRÅN KOSOVO -
- kan de få skydd som internflyktingar i Serbien?
Seminarium i Gävle fredagen den 1 juni 2007.

Den nya instansordningen innebär nya utmaningar för offentliga biträden, myndigheter, domstolar och flyktingvänner. Aldrig tidigare har länderinformation varit så viktig som nu. Asylgruppen från Serbien är fortfarande den näst största och den i särklass största asylgruppen som kommit till Sverige sedan 1984 fram tills idag. Detta enligt Migrationsverkets statistik. Bland asylsökande från Serbien finns det många etniska minoriteter från Kosovo då situationen i Kosovo alltjämt är allvarlig för dem. De flesta bedömer att det inte kommer att bli bättre under lång tid framöver oavsett om den nuvarande provinsens statusfråga får en slutlig lösning eller inte under 2007.

De flesta asylsökande minoriteter från Kosovo har skyddsbehov. Trots det är det många av dem som får - eller redan har fått - avslag på sin asylansökan i Sverige. Myndigheterna anser ofta att minoriteter från Kosovo kan få sitt skyddsbehov tillgodosett som internflyktingar i Serbien. Är bedömningen korrekt? Finns det ett internt flyktalternativ i Serbien?

Representanter från serbiska myndigheter och frivilligorganisationer, UNHCR i Belgrad och Migrationsverket kommer under dagen att tillsammans med Er ta fram konkreta svar på ovanstående fråga och andra frågor som kan uppkomma under seminariets gång. Målsättningen är att öka kunskapen hos deltagarna om de problem som alltjämt finns i Kosovo och övriga Serbien, för romer och andra minoriteter från Kosovo.

Seminariet följer advokatsamfundets riktlinjer för professionell vidareutbildning av advokater och riktar sig således till advokater och jurister och lika mycket till andra aktörer i asylprocessen.  Verksamma inom myndigheter, kyrkor, frivilligorganisationer etc är mycket välkomna.

Föreläsningarna sker på engelska.
Både för att hinna med fler föreläsningar och för att ge våra utländska föreläsare möjlighet att följa seminariet.

Program samt anmälningsblankett bifogas i pdf-format.

Arrangörer:
Asylkommitten i Gävleborg och Länderkommittén för f.d. Jugoslavien."