Pressinbjudan - Röda Korset - Konferens om framtiden för ett gemensamt asylsystem i Europa

Stockholm


Tid: 3-4 november 2009
Plats: Hotel Birger Jarl i Stockholm
Arrangör: Röda Korset och UNHCR

"Röda Korset och UNHCR arrangerar en konferens den 3-4 november i Stockholm om framtida utmaningar och möjligheter med ett gemensamt europeiskt asylsystem. Journalister är välkomna att närvara den 3 november.

Under det nuvarande svenska ordförandeskapet i EU, ska EU:s framtida asyl- och flyktingpolitik för de kommande fem åren fastställas.

Det så kallade Stockholmsprogrammet, som skall antas av Europeiska rådet i december 2009, ska sammanställa och slutföra den andra fasen av det gemensamma europeiska asylsystemet (CEAS). Systemet syftar bl.a. till att tillhandahålla en enhetlig praxis i asyl- och flyktingärenden inom hela unionen.

- Avsaknaden av en gemensam europeisk strategi har nyligen beskrivits som "asyl a la carte" av FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres. Konferensen kommer att fokusera på visionen om ett gemensamt europeiskt asylsystem och om var vi står idag och vad utsikterna är för framtiden, säger Hans ten Feld, UNHCR:s regionala representant.

Förra året föreslog Europeiska kommissionen en strategi på tre fronter för att uppnå ett gemensamt europeiskt asylsystem. Dels genom bättre och mer harmoniserade riktlinjer för skydd och genom effektivt och bra stöd i det praktiska samarbetet samt genom ökad solidaritet och ansvarsfördelning mellan medlemsländerna. Insatser görs för att förbättra det praktiska samarbetet och för ökad solidaritet och ansvarsfördelning, men diskussionerna om hur man säkerställer tillgång till asyl och förbättrar kvaliteten är mindre märkbara.

- Röda Korset och UNHCR vill särskilt belysa den betydelsefulla frågan om asyl och rätten till en rättssäker asylprocess. På detta sätt hoppas vi kunna definiera möjligheterna och utmaningarna för asylrätten i dagens Europa och komma med konkreta förslag på hur dessa ska hanteras, säger Christer Zettergren generalsekreterare i Röda Korset.

Forskare, politiker, beslutsfattare, företrädare för myndigheter och organisationer är inbjudna för att diskutera vissa utvalda problem, såsom tillgång till asyl och inrättande av ny gränskontroll, liksom kvaliteten på gemensamma riktlinjer. Det förväntade resultatet av konferensen är att enas om ett antal rekommendationer och förslag för nästa steg i en framtida gemensamt europeiska asylsystemet.

Press är välkommen att närvara den 3 november, kl 13.00 till 17.45 på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Intervjuer erbjuds i anslutning till framträdanden.

Anmälan till seminariet senast måndag 2 november kl 12.00:
Karin Tengby, pressekreterare Röda Korset, telefon: 08-452 4801"

Pressinbjudan