Offentlig hearing om utvisningar till tortyr

Plats: Ännu inte bestämd, men i närheten av riksdagen. När du anmäler dig får du mer information.


Datum: 11 april 2007
Tid: 13.00-16.00


Arrangör: Tidningen Artikel 14 och riksdagens tvärpolitiska nätverk för flyktingfrågor

Program


13.00-13.05 Välkommen

13.05-13.40 Vittnesmål
Foad Hamedi berättar om sin pappa som skickades via Norge till Iran, där han utsattes för tortyr. Hejran och Sabir Mammadov utvisades från Sverige till Azerbajdzjan men lyckades ta sig tillbaka hit efter att ha utsatts för svår misshandel av azerisk polis. Nu riskerar de att utvisas ännu en gång, trots dokumenterade tortyrskador. Tid för frågor efteråt.

13.40-14.10 Finns det systemfel i asylprocessen?
Sanna Vestin, journalist och författare till Flyktingfällan, föreläser. Hur kommer det sig att människor kan utvisas till tortyr? Vilket ansvar har Sverige för det som händer efter utvisningen? Om Sveriges syn på polisvåld, övertron på konventioner och principen om non-refoulement i Dublinförordningens Europa. Tid för frågor efteråt.

20 min paus

14.30-15.00 Azerbajdzjan och de mänskliga rättigheterna

Namik Abbasov är journalist från Azerbajdzjan och har fått politisk asyl i Sverige. Han berättar om svenska UD:s och EU:s bedömningar av situationen i hemlandet. Ger de en rättvisande bild av villkoren för armenier och oppositionella i Azerbajdzjan? Tid för frågor efteråt.


15.00-16.00 Partiutfrågning
Madelaine Seidlitz, flyktingjurist på Amnesty, intervjuar riksdagspartierna om Sveriges ansvar för de utvisade och vad som kan göras för att hindra att fler skickas till tortyr. Tid för frågor efteråt.

Anmälan till: magnus.lindgren@riksdagen.se