Bengt Brülde - Om lidandets former

Göteborgs Konsthall


Datum: 31 oktober 2007
Tid: 18.00-19.30

Göteborgs Konsthall arrangerar i samband med utställningen Göteborgs 4:e Internationella Konstbiennal - Rethinking Dissent flera program som utifrån olika perspektiv belyser de frågor utställningen väcker.

"Det lidande som skildras i utställningen 'Rethinking Dissent' på Göteborgs Konsthall är det lidande som är förknippat med krig, våld, tortyr, sjukdom, skada, missbildning och död. Detta lidande tar i hög grad formen av fysisk smärta, men lidande kan även ta andra former. Vilka former kan det vara? Vad är lidandets orsaker? Det finns betydligt fler orsaker till lidande än krig, sjukdom och tortyr, och om vi inte reflekterar över dessa finns det en stor risk att mycket av det lidande som finns i vårt samhälle förblir osynligt.

Bengt Brülde är docent i praktisk filosofi och har nyss kommit ut med boken 'Lycka och lidande: begrepp, metod, förklaring' (Studentlitteratur)."

Läs mer på Göteborgs konsthalls hemsida 

Läs mer om Brüldes bok på studentlitteratur.se

Den 8-11 november 2007 arrangeras i Stockholm konferensen Institutional Transformations of Suffering. Konferensen arrangeras av institutionerna för socialantropologi och etnologi vid Stockholms universitet samt Kungliga tekniska högskolan (KTH). Sponsor för konferensen är Vetenskapsrådet. Syftet med konferensen är att söka djupare förståelse för mänskligt/socialt lidande genom dess ”professionella” och institutionella transformationer, dvs att beskriva och analysera hur professioner och institutioner bemöter och hanterar mänskligt lidande i ett socialt kontext.

Läs mer om konferensen