Migration – en fråga för global politik. Internationellt forskningsseminarium

Stockholm


Tid: 2 november 2009, kl. 10.00-17.00
Plats: Kulturhuset, Sergels Torg 3
Arrangör: Re:Orient, Arenagruppen, Röda Korset, Institutet för Framtidsstudier, Natur & Kultur och Kulturhuset.

"Varje dag kommer rapporter om migranter som dör när de försöker ta sig från Afrika till Europa. Det politiska systemet har försökt bygga upp fungerande murar för att hålla oönskade borta. Men migranterna hittar hela tiden nya – dyrare och farligare – vägar förbi murarna och kortsluter på så vis den europeiska flykting- och migrationspolitiken. I USA har gränsen mot Mexiko blivit en av de stora och mest kontroversiella politiska frågorna. Från oljestaterna kring Persiska viken och de nya tigerekonomierna i Sydostasien kommer rapporter om migrantarbetarnas nästan totala rättslöshet.

 

Migration har blivit en global fråga. Men den sitter fortfarande fastlåst i gamla hotbilder, föreställningar och nationella regelsystem. Hur skapar man en ny politik som tar hänsyn till migranternas rättigheter och som är förankrad i en mer rörlig och sammanbunden värld? Hur ser de globala migrationsrörelserna egentligen ut? Vi vill göra en undersökning av en fråga som domineras av fantasier och föreställning som inte överensstämmer med verkligheten.

 

Den 2 november bjuder vi in internationella forskare och författare för att diskutera dagsläget och möjliga vägar framåt. Hur ska EU agera? Vad innebär en demokratisering av migration? Kan migration bli en global politisk fråga?

 

Deltar gör bland annat Philippe LeGrain, brittisk journalist och författare till bland annat Immigrants Your Country Needs Them, professor Elspeth Guild och Ilse Van Liempt, som skrev sin uppmärksammade doktorsavhandling om människosmuggling, Navigating Borders: Inside Perspectives on the Process of Human Smuggling into the Netherlands, Migrationsminister Tobias Billström, fd Biståndsminister Jan O Karlsson och statsvetare PeO Hansen."

Inträde: 200 kr (inkluderar kaffe)
Anmälan görs till migration@reorient.se   
Uppdaterat program kommer finnas på www.reorient.se