Skilda världar – kyrkornas verklighetsbeskrivning av det som brister i det svenska asylsystemet”

Stockholm


Tid: 23 november kl. 13.00-15.00
Plats: Kyrkosalen, Storgatan 1, Gamla stan, Stockholm
Arrangör: Sveriges Kristna Råd

" Den 23 november arrangerar Sveriges Kristna Råd en offentlig hearing där rapporten ”Skilda världar - kyrkornas verklighetsbeskrivning av det som brister i det svenska asylsystemet” presenteras. Rapporten är ett direkt resultat av ett kyrkomötesbeslut förra hösten att ”intensifiera arbetet för att människor från krigsdrabbade länder och från länder vars säkerhet bedöms som osäker ska få stanna i Sverige”.

Det är frilansjournalisten Agneta Gustavsson, som under hösten varit anställd av Svenska kyrkan, som är huvudförfattare. Rapporten baserar sig på asylärenden som skickats till Agneta från eldsjälar som möter flyktingar runt om i kyrkorna i Sverige.

Så här skriver presidiet för Sveriges Kristna Råd i sitt förord till rapporten ”Skilda världar”: ”Ett samhällssystem ska utvärderas underifrån, med de utsattas perspektiv. I kyrkorna runt om i Sverige får vi ofta möta verkligheten som den gestaltar sig för dem som far illa i vårt samhälle. Det handlar inte om någon statistisk analys utan det handlar om att varje enskild människa som far illa är en måttstock på hur hela systemet fungerar.

På samma sätt som profeterna i Bibeln höjde sin röst inför dåtidens makthavare och folket i stort så vill vi höja vår röst för sårbara, utsatta och försvarslösa. Vår förhoppning är att denna rapport ska leda till förbättringar av det svenska asylsystemet, av utlänningslagen och hur den tillämpas och i slutänden till förbättringar för människor i svaga och ibland maktlösa positioner.”

Rapporten fokuserar på sex områden som visat sig vara problematiska i det nuvarande asylsystemet. De sex områdena är: Bedömningen av situationen i olika länder håller inte tillräckligt hög kvalitet, människor som flyr urskillningslöst våld ges sällan skydd, det finns en bristande förståelse för religion som asylskäl, det finns en bristande kompetens vad gäller värdering av utsagor, det finns en obalansen i tvåpartssystemet och det finns bristande humanitära hänsyn, speciellt vad gäller barn. Varje kapitel avslutas med olika konkreta förslag på hur förbättringar kan komma till stånd.

Vid hearingen den 23 november medverkar ärkebiskop Anders Wejryd, rapportförfattaren Agneta Gustavsson, biträdande generalsekreterare på SKR Lennart Molin och representanter för riksdagspartier som har inbjudits att ge kommentarer till rapporten och hur de skall förvalta de förslag som kyrkorna för fram. Alla partier har bekräftat sin medverkan.

Rapporten kommer att gå att ladda ner som pdf från SKR:s hemsida från och med den 23 november. Den kommer också att tryckas i en mindre upplaga.

Fri entre, anmälan görs senast 19 november. Anmälan till hearingen görs till kyrkokansliet.seminarium@svenskakyrkan.se. För mer information, se www.skr.org.

 
VARMA HÄLSNINGAR
Kristina Hellqvist
HANDLÄGGARE FÖR FLYKTING- OCH INTEGRATIONSFRÅGOR
AVDELNINGEN FÖR KYRKOLIV OCH SAMHÄLLSANSVAR
SVENSKA KYRKAN, 751 70 UPPSALA
TELEFON: 018-169586 MOBIL: 070-6098369 FAX: 018-169618
E-POST: kristina.hellqvist@svenskakyrkan. "