Migrationsforskning i Finland och Sverige

Esbo, Finland


Tid: 21-22 november 2008
Plats: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, Esbo, Finland
Arrangörer: Hanaholmen – kulturcentrum för
Sverige och Finland samt dess huvudman Kulturfonden för Sverige och Finland

Ur inbjudan:
Med anledning av 200-årsmarkeringen av riksdelningen 1809 har Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland samt dess huvudman Kulturfonden för Sverige och Finland inlett ett bilateralt projekt, 1809 – Det nya Finland, det nya Sverige. Mycket historia inkluderas inom projektet men framtiden glöms inte bort. Hanaholmen arrangerar i samarbete Institutet för framtidsstudier samt med en räcka andra aktörer, bl.a. våra ambassader i respektive länder, en serie om välfärdsstatens utmaningar. Framtidsserien Finland och Sverige i globaliseringens tidevarv är en arena för såväl kunskapsförmedling och diskussion om framtiden som kontakter och stärkt samarbete mellan länderna.

Med framtidsserien vill arrangörerna lyfta fram aktuell forskning och sammanföra relevanta policyaktörer för att belysa viktiga förutsättningar för välfärdssamhällets framtid. Tillväxt, globalisering och demografiska förändringar är några viktiga framtidsteman som förenar våra länder.

Seminariet Människors rörlighet: Finland och Sverige i den globala migrationen är Framtidsseriens andra fas. Den globala migrationen ökar stadigt och trenden under det senaste decenniet signalerar att människors rörlighet över nationsgränserna kommer att vara en central framtidsfråga. Med utgångspunkt i dagens kunskaper frågar vi vilka möjligheter och utmaningar människors rörlighet inrymmer. Vid seminariet presenteras två aktuella rapporter. Rapporten Den stora utmaningen:
Internationell migration i en globaliserad värld har nyligen överlämnats till Globaliseringsrådet i Sverige. Migrationsinstitutet i Åbo har nyligen färdigställt forskningsrapporten Internationaliseringen av befolkningen och arbetskraften nu och i framtiden.

Läs hela inbjudan här