Flyktingen (filmvisning)

Bio Mauritz (Filmhuset), Stockholm


"Polska institutet i samarbete med UOK och Internationellt Kulturforum presenterar:

25 oktober kl 18.00

Ny, omdebatterad och prisbelönt polsk dokumentärfilm samt diskussion på Bio Mauritz (Filmhuset), Stockholm

FLYKTINGEN (UCIEKINIER)

Regi: Marek Tomasz Pawlowski, 56 min.

Kazimierz Piechowski är idag 86 år. 1942 genomförde han och två kamrater en våghalsig flykt från Auschwitz, efter kriget fängslades han av kommunisterna. Den 25 oktober kommer han till Stockholm och den svenska premiären på filmen om hans liv – en vanlig människa som fallit offer för två totalitära system.

"Jag har varit på flykt hela mitt liv. Från tyskarna under kriget. I Auschwitz flydde jag från döden. Efter kriget från kommunismen. Nu flyr jag ut i världen för att inte bli gammal och gnällig.”


Kazimierz Piechowski

När Kazimierz Piechowski kom till det nyöppnade koncentrationslägret Auschwitz den 20 juni 1940 fick han fångnummer 918. Två år senare klädde han och två kamrater ut sig i SS-uniformer som de stulit från lägrets förråd, satte sig i vicekommendantens bil och körde lugnt ut genom lägerporten, beväpnade till tänderna. De kom undan trots att SS satte igång en stor rymmarjakt när flykten upptäcktes.

Efter flykten gick Kazimierz Piechowski med i den underjordiska motståndsrörelsen Hemarmén för att slåss mot den nazistiska ockupanten. Men bekymren tog inte slut när Hitler var besegrad. Landets nya makthavare var inte förtjusta i Hemarmén, som under hela kriget stod under den icke-kommunistiska polska exilregeringens befäl. Tusentals gamla motståndskämpar arresterades. Kazimierz Piechowski tvingades tillbringa 8 år i fängelser och som straffarbetare i gruvor.

Därefter levde han ett stillsamt liv i Solidaritets födelsestad Gdansk som ingenjör vid skeppsvarvet. Trots flera övertalningsförsök gick han gick aldrig med i kommunistpartiet. Han brukade säga om sig själv och sina kamrater: "Man kunde döda oss, men aldrig knäcka oss."

Efter kommunismens fall 1989 öppnades gränserna och Kazimierz Piechowski kunde äntligen uppfylla sin barndomsdröm: att resa runt i världen. Återigen på flykt, men nu snarare från sig själv och sina svåra minnen, som fortfarande ger honom mardrömmar om nätterna.

I filmen Flyktingen berättas hela den dramatiska historien. Ingen visste att organisatören bakom de tre fångarnas våghalsiga flykt fortfarande var i livet. År 2004 kom Kazimierz Piechowski för första gången på besök till museet i Auschwitz där han gjorde stor sensation.

I filmen visas nyligen återfunna foton från Auschwitz föreställande Piechowskis vakter och bödlar. Flyktingen har visats i polsk TV och i det polska parlamentet och gett upphov till en livlig debatt. På Krakóws filmfestival i juni 2007 fick filmen Publikens Pris.

--------------------------------------------------------------------------------

Den 25 oktober 2007 kl. 18.00 på Bio Mauritz (Filmhuset) i Stockholm ordnas en specialvisning av filmen och en diskussion om fascismens och kommunismens brott. I panelen deltar huvudpersonen Kazimierz Piechowski, regissören Marek Tomasz Pawlowski, publicister samt polska och svenska journalister.

Välkomna!"