Den 15-17 juli träffades EU:s migrationsministrar och EU-kommissionen för att inleda diskussionen om det kommande Stockholmsprogrammet som ska staka ut vägen för bl a asyl- och migrations- politiken för de kommande fem åren. Det informella ministermötet var ett första tillfälle att utbyta synpunkter på det utkast till det förslag som kommissionen presenterade i juni.
Det råder stor samsyn bland medlemsstaterna om att kommissionens förslag till Stockholmsprogram utgör en god utgångspunkt för det kommande arbetet enligt migrationsminister Tobias Billström under den avslutande presskonferensen. Enligt Billström råder det även stor samsyn om att det praktiska samarbetet måste förstärkas, att asylsökande måste behandlas lika i alla medlemsstater och att ett gemensamt asylsystem måste vara inrättat senast 2012.
Vi utgår inte från noll när det gäller att skapa ett gemensamt asylsystem, mycket har redan gjorts, underströk Jacques Barrot, kommissionens vice ordförande och ansvarig kommissionär för asyl- och migrationspolitiken. Barrot framhöll också att den oro han tidigare känt inför att den pågående ekonomiska krisen skulle leda till att vissa medlemsstater skulle omvärdera sina åtaganden, nu var borta.