Två angelägna projekt för yrkeskvalificering av asylsökande

2005-11-01

Månadens projekt november 2005

Legitimation.nu i Västra Götalandsregionen och Sjukvård utan gränser i Växjö, är två projekt inom Europeiska flyktingfonden respektive Mål 3 som båda syftar till att ge bland annat asylsökande läkare och sjuksköterskor en snabbare väg till legitimation och därmed tillbaka till yrkeslivet.

I projekten har man genom anpassad svenskundervisning och vårdpraktik lyckats korta tiderna för erhållande av svensk legitimation - och därmed arbete - för målgruppen betydligt.

Legitimation.nu ingår i en större projektkonstellation, tidigare också finansierat av både Mål 3 och Europeiska flyktingfonden, där samarbetsparterna – Högskolor och universitet, Länsarbetsnämnden, Migrationsverket, Integrationsverket och Västra Götalandsregionen – utvecklat en rad innovativa och kostnadseffektiva metoder för att korta vägen till svensk legitimation för utländsk sjukvårdspersonal. Även andra yrkeskategorier har varit aktuella i projekten med samlingsnamnet Korta eller långa vägen?.

Projektet legitimation.nu/språk är en av de få verksamheterna idag i Sverige som ger asylsökande möjlighet till yrkesförberedande utbildning och praktik. Även om projektet har en specifik målgrupp, sjukvårdspersonal, för vilka legitimationskraven är noggrant stipulerade, kan erfarenheter och metoder överföras även till andra yrkeskategorier.

Mål 3-projektet Sjukvård utan gränser har också asylsökande som målgrupp och har utvecklat liknande koncept för att läkare med utländsk utbildning, både asylsökande och andra nyanlända, snabbare kan få svensk legitimation.

I båda projekten har asylsökande som fått avslag in andra instans (Utlänningsnämnden), och därmed ett avvisningsbeslut, tvingats avbryta pågående utbildning, praktik, eller i något fall, inte kunnat påbörja ett utlovat arbete som läkare. Flera av dessa asylsökande har varit från Irak, dit inga avvisningar kan verkställas.

NTG-asyl har i sitt Förslag till Nationell politik 2005/06 uppmärksammat regeringen på problemet med att alltfler asylsökande, efter ett första-instansbeslut, inte längre kan delta i utbildning, praktik eller försörja sig själv genom arbete. NTG-asyl föreslår en omedelbar lagändring i syfte att ge asylsökande fortsatt rätt till utbildning och arbete, även efter ett avslag i första instans. Omkring 80 procent av de asylsökande i den s k normalprocessen överklagar Migrationsverkets beslut. Nuvarande bestämmelser utestänger stora grupper av asylsökande från utbildning och arbete, något som eventuellt också är i strid med rekommendationerna i EU:s s k mottagandedirektiv.