Tema asyl i Italien: Equal i fruktbart samarbete med Europeiska flyktingfonden

2005-09-01

Månadens projekt september 2005

Italien har även i den andra omgången av gemenskapsinitiativet Equal gjort en storsatsning på tema asyl. Sex Utvecklingspartnerskap har beviljats drygt 15 miljoner euro, omkring 130 miljoner kronor, för insatser som vidareutvecklar det nya kommunala asylmottagande som etablerats under 00-talet med stöd av Europeiska flyktingfonden. Ett av de sex Utvecklingspartnerskapen inom tema asyl är IntegRARsi , med verksamhet bland annat i Turin.

Empowerment – stärk målgruppens egenmakt
IntegRARsi har som övergripande målsättning att motverka den socio-ekonomiska utestängningen av asylsökande och flyktingar genom att förbättra deras möjligheter till arbete och självförsörjning. I en rad delprojekt och aktiviteter utvecklas nya metoder och instrument för stöd och rådgivning, för målgruppen anpassad yrkesutbildning, praktik och yrkeskartläggning. I alla delprojekt finns ett starkt inslag av strategier för empowerment, dvs stärkande av målgruppens egenkraft/egenmakt och för att garantera ett målgruppsinflytande på projektarbetet. Utveckling av metoder för certifiering/validering av tidigare utbildning/yrkeskunskap, stöd till egenföretagande och för en för målgruppen anpassad arbetsförmedling är andra viktiga komponenter i delprojekten.

I projektbeskrivningen betonas att socio-ekonomisk integration av asylsökande är en viktig del av Europeiska socialfondens målsättning. Projekt inom Equal med asylsökande som målgrupp skall arbeta utifrån samma programlogik och målsättning som projekt för andra utsatta grupper: ett demokratiskt partnerskap, empowerment, anti-diskriminering och social inkludering.

Påverka system och lagstiftning
Särskilda arrangemang för att nå asylsökande med information vid ankomsten till landet skall utvecklas; situationen i Italien kännetecknas fortfarande av att ett stort antal asylsökande på olika vägar söker sig till landet, men inte fångas upp av det existerande mottagandesystemet. Fortfarande finns också stora brister i det italienska systemet och avsaknaden av en enhetlig, nationell lagstiftning gör att kvalitet och innehåll på mottagandet kan variera betydligt i landet. Medvetenheten och kunskapen om asylsökande och flyktingar är också fortfarande bristfällig; en viktig del i projektverksamheten är därför kompetensutveckling och medvetandehöjning hos berörda beslutsfattare och funktionärer. Att på sikt bidra till en nationell lagstiftning är ett också ett centralt mål för Utvecklingspartnerskapet.

Ett brett partnerskap
Partnerskapet IntegRARsi består av åtta kommuner med stor geografisk spridning och stora skillnader i socio-ekonomiska förhållanden och demografisk utveckling. Övriga partner är bland andra ANCI (motsvarar ungefär Svenska kommunförbundet/Sveriges kommuner och landsting), Caritas och Italienska Flyktingrådet. En rad andra frivilligorganisationer ingår också för att skapa en förtroendefull relation till målgruppen och därmed säkerställa att deras behov och önskemål får genomslag i projektverksamheten.  IOM ansvarar för det transnationella samarbetet.

NTG-asyl kommer att följa verksamheten i Utvecklingspartnerskapet IntegRARsi och även rapportera om resultaten från den omfattande satsningen på en vidareutveckling av det italienska mottagandesystemet.