Plattform Flen (ERF 320/2003)

Utveckling av modell(-er) för meningsfulla aktiviteter/organiserad verksamhet för
asylsökande.  Projektet har riktat sig till asylsökande inskrivna vid Migrationsverkets
mottagningsenhet i Flen vilka har erbjudits att delta i aktiviteter inom de fyra områdena Friskvård, Teknik, Data & Företagande samt Kultur & Samhälle.
 
Projektet drivs av Management Mind UK Ltd (Sweden filial) i samverkan med personal från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. En av projektets utgångspunkter var de brister i Migrationsverkets organiserade verksamhet, bl a  vad gäller resurser och tydliga gemensamma mål, som tidigare påtalats av Riksrevisionsverket (RRV 2002:19). 

Viktiga mål/principer i projektet har gällt att de asylsökande ska erbjudas meningsfulla aktiviteter som främjar den fysiska och psykiska hälsan och är utformade efter de asylsökandes behov, kompetens och intressen. I den kartläggning av deltagarna som genomförts i samband med att dessa gått in i projektet har ingått "identifiering av behov vid ett eventuellt återvändande såväl som behov vid beviljat uppehåll". ....Genom att de asylsökande deltar i aktiviteter som utvecklar dem såväl personligt som yrkesmässigt så bereds vägen för ett lyckat återvändande alternativt en lyckad integration i det svenska samhället.”
(projektanordnarens hemsida).

I projektet behandlas även en rad andra frågor kring kompetens- och resursbehov, organisatoriska förutsättningar mm för en väl fungerande organiserad verksamhet.

Uttdrag ur slutrapport (Mars 2005)
I den slutrapport som lämnats från projektet redovisas en rad slutsatser och rekommendationer. En huvudpunkt rör de möjliga vinsterna - såväl ekonomiska som ifråga om hur de asylsökandes egna önskemål kan tillgodoses - om man ersatte den nuvarande ”sfi-dominerade”  organiserade verksamheten (OV)  med en modell som bygger på frivilligorganisationernas förmåga att erbjuda ett bredare utbud av verksamheter, lokalt och regionalt.