Litteratur

Skönlitteratur - romaner, noveller, dikter - kan i likhet med andra konstnärliga uttryckformer få oss att bättre förstå människans villkor. Det gäller även de villkor som många tvingas leva under i exil. Många författare har själva upplevelser av asyl och exil; deras berättelser underlättar vår förståelse och solidaritet med flyktingar och asylsökande, i Sverige, i Europa och i världen.
 
På denna sida presenteras även aktiviteter, artiklar, annan litteratur, författare och lästips med anknytning till Tema asyl & integration.

Notiser Litteratur

2009-04-20

Den kritikerrosade boken ”Konsten att vara invandrare” - Andrzej Olkiewicz

" Det är en stor utmaning att slå sig ner i en ny kultur. Boken handlar om vad man själv kan göra för att göra livet lättare och roligare i det nya landet. Tipsen är lika aktuella för invandrare i Sverige som för svenskar som planerar att arbeta eller studera utomlands.

Kan man bli lycklig i ett nytt land?

Att flytta utomlands innebär en dramatisk förändring. Plötsligt blir allt så annorlunda. Det gäller både den som har tvingats fly och den som flyttar frivilligt. Författaren har själv levt i olika länder. Han ger tankeväckande och roande exempel på vad vi själva kan göra för att göra livet lättare och roligare i det nya landet. Boken vänder sig till dig som:

-  själv redan har bytt land
-  tänker studera eller arbeta utomlands en tid 
-  lever med någon av annan nationalitet
-  har föräldrar från något annat land
-  i ditt yrke möter människor av annan etnisk bakgrund"

Läs mer om författaren och boken

2007-09-12

Nyutkommen bok: I Sveriges väntrum - om pressade politiker, flyktingar och ett land i förvandling

DN-journalisten Lasse Granestrand som mellan åren 2003 till 2007 i en reportageserie följde en grupp flyktingars kamp för att få asyl i Sverige har nu utkommit med en bok där han belyser flyktingfrågan utifrån ett historiskt perspektiv.  Boken, I Sveriges väntrum, har samma titel som reportageserien.

Beställ boken på adlibris.se 

Boken recenseras på DN:s ledarsida den 7 september 

Läs reportageserien I Sveriges väntrum på dn.se

2007-08-20

Årets utgåva av Flyktningeregnskapet finns att beställa

Norska frivilligorganisationen Flyktinghjelpen ger årligen ut publikationen Flyktningeregnskapet som fungerar som ett uppslagsverk för alla som arbetar med flyktingrelaterade frågor. Publikationen ger en översikt av världens flyktingsituation med fakta, tal och tendenser samt övrigt aktuellt relaterat till människor på flykt. Globala och regionala trender analyseras och publikationen innehåller dessutom bakgrundartiklar om 83 länder, bland annat om ignorerade flyktinggrupper, norsk och europeisk flyktingpolitik, murar mot flyktingar och militär-civilt arbete. Vidare ger publikationer en översikt av begrepp, förkortningar och konventioner samt norska, regionala och internationella regelverk.  Flyktningeregnskapet består av 200 illustrerade sidor med foton, kartor och grafik.

Läs mer och beställ publikationen på flyktinghjelpen.no

2007-06-29

Litteratur om Europa reas ut

SNS, Studieförbundet för Näringsliv och samhälle rear under sommaren ut böcker om Europa och EU. Bland titlarna märks:

  • Europa, quo vadis?
  • Destination Europa. En kontinents politiska och ekonomiska utveckling
  • Integration som problemlösning. En introduktion till teorier om europeisk integration
  • Ekonomin i EU

Läs mer och beställ på SNS:s hemsida

2007-06-18

Nyutkommen reportagebok om livet på en svensk flyktingförläggning

Journalisten Hanna Sofia Öberg mottog nyligen Röda korsets journalistpris för sina reportage från en flyktingförläggning i Småland. Öberg tog under ett år tjänsteledigt från sitt arbete som journalist på Norrköpings tidningar för att bo på och skildra livet vid en flyktingförläggning i Hultsfred. Reportagen har sammanställts i en bok som ges ut på Pocky förlag under namnet Glömda.

Läs mer och ladda ner artikelserien på Röda korsets hemsida 

Läs recension av boken i Svenska Dagbladet

Beställ boken på Adlibris.se 

Visa alla notiser »