ASPIRE! – ett transnationellt partnerskap inom Equal

2005-04-01

Månadens projekt april 2005

Alla projekt – Utvecklingspartnerskap (UP) – inom Equal-programmet skall ha ett nära samarbete med UP i andra medlemsstater. Inom tema asyl finns för närvarande 15 så kallade transnationella partnerskapsavtal (TCA) mellan sammanlagt 39 Utvecklingspartnerskap från de ”gamla” medlemsstaterna. I några fall finns associerade partner från de nya medlemsstaterna/tidigare kandidatländerna.

Ett av de transnationella partnerskapen inom tema asyl – ASPIRE!  – omfattar åtta Utvecklingspartnerskap från sex medlemsstater: Sverige, Tyskland, Irland, Portugal, Nederländerna och Tjeckien (kandidatland när partnerskapet etablerades). TCA ASPIRE! har arbetat inom flera områden: hälsa, yrkeskartläggning och yrkesutbildning, information till asylsökande och kompetensutveckling av organisationer och personal – allt med sikte på yrkesmässig och social integration.

Partnerskapet har – trots sin storlek och komplexitet – på ett berömvärt sätt visat på fruktbara och effektiva samarbetsformer. De ingående projekten/UP har på en rad områden arbetat fram innovativa modeller och metoder som kunnat förädlas till goda exempel för att därefter stödja en serie gemensamma rekommendationer på policy- och systemnivå.

Rekommendationerna presenteras under april på en avslutande europeisk konferens i Uppsala och kommer därefter att under våren överlämnas till EU-parlamentariker i Bryssel.

Det transnationella partnerskapet ASPIRE! (Asylum Seekers Participation is the Result!) har arbetat på flera viktiga arbetsmarknads- och socialpolitiska områden. Den breda ansatsen har innefattat metodutveckling inom hälso- och sjukvård, informationsspridning och kompetensuppbyggnad hos funktionärer och organisationer inom frivilligsektorn samt mera traditionell verksamhet inom yrkesutbildning och skola.

Genom att inkorporera andra viktiga samhälls/politikområden har man visat på nödvändigheten av ett holistiskt synsätt: de asylsökandes hälsosituation är t ex en viktig faktor för deras möjligheter att tillgodogöra sig yrkesutbildning eller erhålla ett arbete. Man har också utnyttjat de asylsökandes egna resurser och kompetenser, skapat nya yrkesprofiler/kategorier som både gett de asylsökande arbete och bättre svarat mot de asylsökandes behov av t ex anpassad hälso- och sjukvård.

Att betona och öka frivilligsektorns roll i asylmottagandet har varit ett viktigt mål; man har vidare stärkt de asylsökandes position – empowerment! – genom att ge dem ett genuint inflytande i projekt och verksamheter och, inte minst, genom att skapa professioner där deras specifika kompetens kan tas till vara.

I partnerskapet har de åtta Utvecklingspartnerskapen arbetat tillsammans i  tre arbetsgrupper, utvecklat metoder och modeller samt jämfört, analyserat och utbytt erfarenheter. Partnerskapet har också gett värdefulla bidrag till den Europeiska temagruppen inom asyl, bland annat vad gäller modeller för yrkeskartläggning/skills audit.

De framtagna produkterna/modellerna och de samlade rekommendationerna från Partnerskapets verksamhet har slutligen infogats i det nya systemet för en gemensam europeisk asylpolitik (CEAS – Common European Asylum System, ett gemensam europeisk asylsystem). EU:s direktiv om miniminormer för mottagandevillkor av asylsökande innehåller 28 artiklar. 14 av dessa berör produkter och de rekommendationer som det transnationella partnerskapet ASPIRE! tagit fram.

En av de viktigaste uppgifterna för Utvecklingspartnerskap, transnationella partnerskap och Equal-programmet i sin helhet, är att påverka och förbättra system och regelverk. Det transnationella partnerskapet ASPIRE! har, utifrån en gedigen praxis, sammanställt en omfattande katalog av rekommendationer och förslag. Medlemsstaterna och EU-kommissionen har därmed fått både underlag och argument för att ”underifrån” ge mottagandedirektivet ett anständigt innehåll, att höja normer och standards till rimliga nivåer och att visa att begreppet A Social Europe också gäller asylsökande.