Mottagandesystem i övriga medlemsstater

Trots att EU:s mottagandedirektiv syftar till att harmonisera asylmottagandet i de olika medlemsstaterna är skillnaderna mellan mottagandesystem, regelverk och policies fortfarande omfattande. EU-kommisionen gav år 2006 det s k Odysseus-nätverket i uppdrag att följa upp och utvärdera hur medlemsstaterna genomfört mottagandedirektivet, men rapporten har inte offentliggjorts.

På denna sida finns rapporter som på olika sätt beskriver de olika mottagandesystemen, publicerade av diverse organisationer och nätverk. Beskrivningar av medlemsstaternas mottagandesystem ger sällan en fullgod och aktuell bild av situationen, men kan tjäna som underlag för en jämförelse av olika komponenter i systemen.


ICF följer upp mottagandevillkor i nya och gamla medlemsstater
2007-09-27
The Information and Cooperation Forum (ICF) är ett transnationellt asylnätverk i Europa som förespråkar en förbättring av mottagandevillkoren för asylsökande. Tanken är att utöka samarbetet mellan de ”gamla” medlemsstaterna i Västeuropa och de ”nya” östeuropeiska medlemsstaterna.
Angeläget finskt Flyktingfondsprojekt om kvalitetssäkring av asylmottagandet - men Migrationsverket avstår från samarbete
2006-10-02
Med utgångspunkt från en gedigen forskningsstudie, Förändring är ett permanent tillstånd, som bland annat beskriver och analyserar det finska asylmottagandet ur en rad olika perspektiv, avser finska Arbetsministeriet i samarbete med Oravais flyktingmottagning i Österbotten, att genomföra ett projekt för kvalitetssäkring av asylmottagandet i Finland.
Mottagandevillkor i tre andra medlemsstater
2005-03-07
Flyktingrörelsens tidning Artikel 14 har gjort en sammanställning över mottagandevillkor i tre andra medlemsstater (Tyskland, Slovakien och Grekland har valts som exempel).