Lagrådsremiss om Lag om vård till asylsökande m.fl.

Den 31 januari 2008 överlämnade regeringen en remiss om Lag om vård till asylsökande m.fl. till Lagrådet. I remissen föreslogs en ny lag som reglerar landstingens skyldighet att erbjuda asylsökande hälso- och sjukvård samt tandvård. Tidigare har dessa frågor reglerats i överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Den tidigare regleringen har dock ansetts svåröverskådlig och ofullständig, och har inte - lagtekniskt sett - varit förenlig med EU:s direktiv om miniminormer för mottagande av asylsökande, eftersom detta kräver införlivning genom ”lagar och andra författningar”.

Lagförslaget innebär dock ingen ändring i sak, utan endast en förtydligad lagreglering. I remissen anges att frågan om en utvidgad tillgång till hälso- och sjukvård för vuxna asylsökande och för utlänningar som olovligen visats i Sverige har tagits upp i samband med utredningen av ärendet om en ny lag, men att dessa frågor är föremål för vidare överväganden inom regeringskansliet och behandlas inte i den aktuella lagrådsremissen.

Begreppet "vård som inte kan anstå" består

Vuxna asylsökande kommer således fortsättningsvis endast att ha tillgång till "vård som inte kan anstå", mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning. Innebörden av det diskuterade begreppet "vård som inte kan anstå" kommer som tidigare att avgöras från fall till fall av den behandlande läkaren, utgående från allmänna råd från Socialstyrelsen. Motiveringen till att någon mer preciserad definition inte införs är att detaljerade bestämmelser i ett system som i övrigt bygger på beskrivning av generella termer i förlängning skulle kunna leda till en försämrad situation för personer som inte omfattas av ordalydelsen i en sådan bestämmelse. "Vård som inte kan anstå" inkluderar i dagens läge även den nödvändiga läkarhjälp och annan hjälp som personer med särskilda behov (t.ex. personer som utsatts för tortyr) enligt EU:s mottagande direktiv har rätt till.

Vård förenlig med EU-direktiv men inte med FN:s konventioner?

Lagrådsremissen bygger på en tidigare utredningen om mottagandevillkor för asylsökande (SOU 2003:89), där det framgår att asylsökande i Sverige i allt väsentligt får hälso- och sjukvård i den omfattning de har rätt till, i en omfattning som gott och väl stämmer överrens med föreskrifterna gällande hälsa i EU:s mottagandedirektiv. Sedan dess har Sverige dock kritiserats från bl.a. FN:s specialrapportör Paul Hunt för att inte uppfylla de skyldigheter som åligger Sverige enligt den folkrättsliga rätten till hälsa. Läs mer om detta här.  


Starkt kritiserad men godkänd av riksdagen

Trots att lagen väckte stor kritik röstade riksdagen efter en livlig debatt igenom lagförslaget den 21 maj 2008. Regeringen har meddelat att frågan om vård för papperslösa är under utredning på Regeringskansliet. Ingen offentlig utredning har dock tillsatts.