Ingen förbättring i sikte gällande Greklands asylsystem

2008-04-18

Ytterligare tre framstående frivilligorganisationer har gått ihop och sammanställt en rapport om situationen för asylsökande i Grekland. Norwegian Organisation for Asylum Seekers (NOAS), the Norwegian Helsinki Committee (NHC), och Greek Helsinki Monitor (GHM) bekräftar i rapporten A gamble with the right to asylum in Europe. Greek asylum policy and the Dublin II Regulation grova brister i det grekiska asylmottagandet såväl som i prövningen. Det är en gedigen rapport, baserad på intervjuer med asylsökande i Grekland och Norge, frivilligorganisationer och jurister som arbetar med asylrätt i Grekland, FN:s flyktingorgan UNHCR, grekiska myndigheter och den norska ambassaden i Aten.

Oacceptabla mottagningsförhållanden
Den socioekonomiska situationen för asylsökande är enligt rapporten oacceptabel. Grekland har totalt ca. 750 platser på de fem mottagningscenter som finns runt om i landet – förra året inkom 25 113 nya asylsansökningar. Enligt grekisk lag måste en asylsökande meddela polisen att han eller hon är hemlös för att Hälso- och socialministeriet ska bli ansvarigt för att arrangera boende. Detta är en föreskrift som få asylsökande känner till eller informeras om, och även om de gör det tjänar det föga till, eftersom antalet mottagningsplatserna är så begränsat. Följaktligen står majoriteten av de asylsökande i Grekland utan någon som helst socialhjälp. Situationen på de få mottagningscenter som finns är enligt rapporten likaså usel. Bristande resurser leder till att både tillräcklig hälso- och sjukvård och utbildning för minderåriga saknas även för personer som får plats i mottagningssystemet.

Inga förbättringar i sikte trots domar och fördömanden
I april 2007 fällde EG-domstolen Grekland för underlåtelse att införliva EU:s direktiv om miniminormer för mottagande av asylsökande. Direktivet har efter det införlivats i grekisk lagstiftning, men i praktiken har situationen trots detta inte förbättrats. Kommissionen väckte återigen talan gentemot Grekland i januari i år, denna gång för brott mot Dublinförordningen. Grunderna för talan är att en rättssäker asylprocess inte säkerställas för återvändande Dublinfall, något som krävs enligt Dublinförordningens art. 16. Några tecken på att de grekiska myndigheterna planerar att inrätta fler mottagningsplatser eller på annat sätt öka mottagningskapaciteten i betydande mängd, finns enligt den grekisk-norska rapporten inte.

Den europeiska flyktingorganisationen ECRE har inför mötet den 18 april uppmanat rådet för rättsliga och inrikes frågor att behandla frågan. ECRE menar dock att det vore ett misstag att endast fokusera på behandlingen av asylsökande i Grekland, eftersom det problemet i första hand är ett symptom på mer grundläggande fel i den brist på bördesfördelning som Dublinsystemet för med sig. Sedan mitten av februari tillämpar Norge inte Dublinförordningen i förhållande till Grekland.

Läs rapporten A gamble with the right to asylum in Europe. Greek asylum policy and the Dublin II Regulation

Läs ECRE:s uttalande inför Rådet för rättsliga och inrikes frågors möte i Luxemburg den 18 april 2008