Engelska High Court: asylsökande som fått avslag ska ges fri tillgång till hälsovård

2008-04-15

Frågan om sjukvård till asylsökande aktualiserades nyligen i ett fall i domstolen High Court i England. Asylsökande har i England - i motsats till Sverige - full tillgång till hälsovård under själva asyltiden, men efter avslag beviljas de sedan 2004 endast akutvård. High Court i London meddelade dock i en dom i förra veckan att även asylsökande som har fått avslag på sina ansökningar ska ges tillgång till hälso- och sjukvård utöver akutvård - med omedelbar verkan.

Det aktuella fallet gällde en asylsökande från Västbanken som lider av en leversjukdom. Trots avslag kan han inte återvända pga. reserestriktioner och brist på identitetshandlingar. Domstolen kom dock fram till att samtliga asylsökande som har fått avslag ska ges tillgång till hälsovård fram till dess att de lämnar landet. Hänvisningar gjordes bl.a. till den "rätt till hälsa" som regleras av mänskliga rättigheter - bl.a. i Europeiska konventionen för de mänskliga rättigheterna som även Sverige och övriga EU-länder är bundna av. 

Motparten, det brittiska hälsoministeriet, har getts tillstånd att överklaga direkt till landets högsta appellationsdomstol, House of Lords.  

Läs artikel i the Guardian

Läs organisationen Refugee Councils pressmeddelande om domen 

Läs tabell om tillgången till sjukvård i Storbritannien 

Länk till den brittiska kampanjen Still Human Still Here som kräver fler rättigheter för asylsökande som fått avslag

Läs mer om asylsökandes tillgång till hälso- och sjukvård i Sverige