Hälso- och sjukvård för asylsökande

Alla asylsökande som kommer till Sverige ska erbjudas en kostnadsfri hälsoundersökning. Därtill har vuxna asylsökande rätt till vård som inte kan anstå.
Asylsökande barn har rätt till sjuk- och tandvård på samma villkor som övriga barn i Sverige.

De samlade erfarenheterna från projekt inom både Equal och Europeiska flyktingfonden tyder på omfattande problem med asylsökandes och flyktingars hälsosituation. Resultat och slutsatser från NTG-asyls forskningsstudier och seminarier pekar entydigt i samma riktning: allvarliga hälsoproblem hos stora grupper av asylsökande, hög sjukvårdskonsumtion och bristande insikter i hur svensk hälso- och sjukvård fungerar.

På denna sida presenteras rapporter, projekt, utredningar och annat material som berör hälso- och sjukvård för asylsökande.


Lagrådsremiss om Lag om vård till asylsökande m.fl. (januari 2008)
Den 31 januari 2008 överlämnade regeringen en remiss om Lag om vård till asylsökande m.fl. till Lagrådet. I remissen föreslås en ny lag som reglerar landstingens skyldighet att erbjuda asylsökande hälso- och sjukvård samt tandvård. Tidigare har dessa frågor reglerats i överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Den tidigare regleringen har dock ansetts svåröverskådlig och ofullständig, och har inte - lagtekniskt sett - varit förenlig med EU:s direktiv om miniminormer för mottagande av asylsökande, eftersom detta kräver införlivning genom ”lagar och andra författningar”.
FN-rapportören Paul Hunts rapport om tillgång till hälsa i Sverige (januari 2007)
I januari 2006 besökte FN:s särskilde rapportör om rätten till hälsa, Paul Hunt, Sverige. Syftet med besöket var att undersöka hur Sverige på nationell och internationall nivå arbetar för att implementera rätten till högsta möjliga hälsa. Under besöket träffade Paul Hunt regeringsföreträdare, frivilligorganisationer och sjukvårdspersonal i olika delar av landet.
Rapport om sjukvård till gömda (hösten 2005)
Rapporten Gömda i Sverige: Utestängda från hälso- och sjukvård är utgiven av Läkare utan gränser (MSF) hösten 2005 och bygger på resultat från en enkätstudie som organisationen lät genomföra bland 102 patienter som fått vård via organisationens nätverk. MSF:s studie förmedlar en bild av de problem som gömda upplever kring sin hälsa och sociala situation.
Nationell samsyn kring hälsa och den första tiden i Sverige (2004)
För att minska ohälsans effekter vid etableringen i Sverige har Integrationsverket tagit initiativ till samverkan mellan ett antal aktörer på området i syfte att öka samsynen kring hälsan och betona vikten av hälsofrämjande insatser under de nyanländas första tid.
Samordnaren för barn i asylprocessen med uppgivenhetssymtom (2 september 2004 - 31 december 2006)
Den 2 september 2004 tillsatte regeringen en nationell samordnare för barn i asylprocessen som uppvisar svåra stressreaktioner i form av stark uppgivenhet (UD 2004:06).
Vård- och Introduktion i Samverkan, VIS-projektet (mars 2003-november 2003)
Stockholms läns landsting (SLL) och Stockholms stads integrationsförvaltning drev gemensamt projektet Vård- och Introduktion i Samverkan (VIS-projektet) från mars till november 2003. Projektet initierades mot bakgrund av att Stockholms stads invandrarmottagning (SIM) bedömt att många asylsökande och flyktingar lider av ohälsa som medför att de inte kan tillgodogöra sig introduktionsverksamheten. Representanter från SIM och SLL var överens om att en närmare samverkan skulle kunna förbättra hälsoläget, men var osäkra på vilka samverkansformer som var mest lämpliga.