Sveriges radio rapporterar om förhållanden för asylsökande och irreguljära i Grekland
2008-04-03
Enligt uppskattningar från grekiska myndigheter lever mellan 300 000 och en halv miljon människor irreguljärt i Grekland. Sveriges radio rapporterar i ett inslag i programmet Studio Ett om situationen för en del av dessa som lever i Aten, i ett område som kallas för ”flyktingstaden”.
Många personer hyr tunna madrasser att sova på i gamla smutsiga kontorslokaler. Droghandel och prostitution är vanliga inkomstkällor, och de som inte lyckas skaffa någon inkomst sover på gatan. Bland de personer som intervjuas i programmet finns asylsökande som tidigare varit i Sverige, men som har sänts tillbaka till Grekland enligt den s.k. Dublinförordningen, som anger vilket EU-land som har ansvar för en asylansökan.
Kommissionen väckte i slutet av januari talan gentemot Grekland i EU-domstolen för brott mot Dublinförordningen. Grunderna för talan är att en rättssäker asylprocess inte säkerställas för återvändande Dublinfall, något som krävs enligt Dublinförordningens art. 16. Enligt uppgift får så många som 99 procent av alla asylsökande avslag på sina ansökningar i Grekland.
Migrationsdomstolen i Malmö beslöt i januari att inte verkställa utvisningen av en handikappad man till Grekland enligt Dublinförordningen, ett fall som nu väntar på behandling i Migrationsöverdomstolen. Norge beslöt i början av februari att inte tillämpa Dublinförordningen i förhållande till Grekland, något som flera människorättsorganisationer som Amnesty , Röda Korset och den europeiska flyktingorganisationen ECRE uppmanat även andra länderna till.
Samtidigt ökar antalet irreguljära migranter som kommer till Grekland, inte minst efter att gränsbevakningen skärpts vid de länder som tidigare varit mål för störst antal ”båtflyktingar”: Italien, Spanien och Malta. Sveriges Radio rapporterar även om att elva svenskar blivit dömda för människosmuggling i Grekland under det senaste året.
Lyssna på radioprogrammet Studio Ett från 1 april
Läs ECRES öppna brev "Spotlight on Greece - EU asylum lottery under fire"
Läs Amnesty Internationals officiella uttalande: ”Greece: No place for an asylum-seeker"