Rehabilitering av traumatiserade flyktingar i glesbygd

Utvecklingspartnerskapets  målgrupp var traumatiserade kvotflyktingar från Sierra Leone och Liberia som kommunplacerats i Dorotea och Lycksele kommuner. Målsättningen var att, utifrån de aktuella flyktingarnas resurser och begränsningar, underlätta integration i samhället och på arbetsmarknaden. Individens fysiska och psykiska hälsa sattes i centrum.

Rehabilitering av traumatiserade flyktingar i glesbygd ingår i det transnationella partnerskapet NEAR (New European action for Asylum seekers and refugees). Tillsammans med utvecklinspartnerskap i Tyskland och Grekland arbetade man med målsättningen att utveckla metoder för integration av asylsökande och flyktingar i samhället och på arbetsmarknaden. Psykoterapi som metod tillämpades inom ramen för utvecklingspartnerskapet.

Utvecklingspartnerskapet avslutades formellt maj 2005 men aktörerna arbetade under det närmaste halvåret därefter med att sprida sina erfarenheter till andra.

Halvtidsutvärdering

En halvtidsutvärdering av verksamheten inom Rehabilitering av traumatiserade flyktingar i glesbygd har genomförts av Rafael Lindqvist och Eva Wikström vid Umeå universitet. I utvärderingen konstateras bl a vissa svårigheter med traditionell psykoterapi tillämpad på målgruppen. Lindqvist och Wikström drar exempelvis slutsatsen att "Det framgår tämligen klart att de flesta ur målgruppen inte vill använda terapeutiska samtal som bearbetning av känslor relaterat till traumatiska upplevelser".