UP Mobilee, Nederländerna

Projektet syftade till att förbättra framtidsutsikterna för asylsökande som fått avslag och måste återvända till sina hemländer, genom att erbjuda individuella utbildningsprogram och guidning. Samtidigt bidrog man även indirekt till den ekonomiska utvecklingen av hemlandet då återvändande asylsökande bidrar till utveckling av lokalsamhället med hjälp av eget företag eller dylikt. Målet var att förbättra flexibla utbildningsmöjligheter för asylsökande i Nederländerna och Europa.

Målgrupp:
Asylsökande i åldrarna 16-54 år i anläggningsboende i regionen Drenthe i Nederländerna

UP Mobilee är ett samarbete mellan yrkesskolan Drenthe College, the Central Agency for the Reception of Asylum Seekers (COA) (en självständig organisation finansierad av justitiedepartementet som har hand om mottagandet av asylsökande i Nederländerna), Internationella organisationen för migration (IOM) och den nederländska utvecklingsorganisationen Cordaid.

Metod: Projektet går ut på att varje deltagare utformar en egen utvecklingsplan, baserad på individuell kapacitet och realistiska möjligheter, där behoven i hemlandet tas i beaktande. De asylsökande får sedan delta i utbildningsprogram. Dessa program är korta, flexibla och baserade på situationen i respektive asylsökandes hemland. Projektet fokuserar uttryckligen på egetföretagande och de återvändande asylsökande har möjlighet att få med sig ett paket med teknisk utrustning och verktyg för att starta ett eget företag i ursprungslandet. Att etablera kontakter med institutioner och organisationer i ursprungslandet ses som en viktig del i ett framgångsrikt återvändande.