NOVE

Utvecklingspartnerskapet NOVE upphörde i augusti 2005 efter ett beslut från Migrationsverket.

Ur projektbeskrivning 2005-05-30
"Utvecklingspartnerskapet består av följande parter: Migrationsverket, Urkraft i Skellefteå, föreningen Det Nya Navet, Internationella föreningen i Sundsvall, ABF - Sundsvall, Mitthögskolan i samverkan med Högskolan i Halmstad, Svenska Röda korset samt Skellefteå, Ånge och Bräcke kommuner. 

I partnerskapet har man tagit fasta på den kritik som framförts i olika offentliga utredningar angående mottagandet av asylsökande och nyanlända i allmänhet och den organiserade verksamheten i synnerhet. Partnerskapet inriktar sig på utveckla en ny modell för den organiserade verksamheten som Migrationsverket bedriver för asylsökande. Utgångspunkten är att erbjuda en meningsfull, kompetensutvecklande aktivitetskedja i samverkan mellan Migrationsverket, Röda Korset, kommuner, föreningar och näringslivet. Mervärden skapas både för asylsökande som senare får uppehållstillstånd och för dem som avvisas - genom kunskapsvalidering, trainee-aktiviteter och lönearbete.

Utvecklingspartnerskapet NOVE vill utnyttja de positiva erfarenheterna av Urkrafts Access-program. Tanken är att ta fram en specifik Access - modell "Access NOVE" för att skynda och förstärka utvecklingen av den process som Migrationsverkets generaldirektör anger i sitt instruktionsbrev (GDI 12/2004). Modellen innebär ett system för validering av kunskaper, individuellt stöd samt traineeverksamhet med kontinuerlig och inbyggd kompetensutveckling, där lärandet dokumenteras och erkänns enligt den s k OCN-modellen. Uppbyggande av kompetens och kontakter skall dels ha inriktning på integration men främst på återvändande - att stärka såväl den enskilde individen som dennes möjligheter att kunna bidra i sitt hemland efter återvändandet

Det ekonomiska mervärde som skapas (vinst) under processen ska oavkortat destineras som bistånd till Röda korset, som genom sitt internationella kontaktnät ser till att de återvändande får ett värdigt mottagande med personligt stöd för återetablering."