ECRE granskar hur medlemsstaterna genomfört mottagandedirektivet (december 2005)

ECREEuropean Council on Refugees and Exiles – har granskat hur ett antal medlemsstater genomfört EU:s direktiv om mottagande av asylsökande vad gäller tre viktiga områden:  tillträde till arbetsmarknaden, s k materiella mottagningsvillkor och hälso- och sjukvård samt vilka inskränkningar eller indragningar av mottagningsvillkoren som praktiseras.

Mottagandedirektivet reglerar i 28 artiklar de olika insatserna i asylmottagandet som medlemsstaterna skall genomföra i syfte att säkerställa ”…miniminormer för mottagande av asylsökande som under normala förhållanden räcker till för att ge dem en värdig levnadsstandard och jämförbara levnadsvillkor i alla medlemsstater.”

Nio medlemsstater ingår i undersökningen. I studien har också ett land utanför EU granskats, Norge. Sverige ingår ej i undersökningen, men i artikeln kommenteras i förekommande fall situationen i Sverige av NTG-asyl.

Generaldirektoratet för Rättvisa, frihet och säkerhet har nyligen påbörjat en omfattande uppföljning av hur samtliga medlemsstater genomfört mottagandedirektivet. Uppföljningen beräknas vara klar i oktober-november 2006.

För att läsa hela artikeln, publicerad på www.temaasyl.se 2005-12-18, klicka här