Migrationsverkets verksamhet

Informationsinsatser
En viktig del av arbetet med frivillig återvandring är informationsinsatser. Dessa kan vara inriktade på enskilda personer, men kan också syfta till att upplysa andra aktörer som på olika sätt har kontakt med utländska medborgare i Sverige. Exempel på sådana aktörer är myndigheter, kommuner, landsting, frivilligorganisationer och invandrarnas egna organisationer och föreningar.

Stöd vid frivillig återvandring
Det finns möjlighet att ansöka om bidrag till hemresa och kontantstöd för den första tiden i hemlandet. Kontantbidraget är högst 10 000 kronor för varje vuxen person och högst 5 000 kronor för varje barn under 18 år. En hel familj kan sammanlagt få högst 40 000 kronor.

Samverkan
Verkets kontaktpersoner för frivillig återvandring samverkar med kommuner, frivilligorganisationer, invandrarnas riksförbund och föreningar i respektive region. De nordiska regeringarna har en samrådsgrupp för flyktingar (NSHF) och under den finns en arbetsgrupp där verket är representerat. Bland verkets kontakter med internationella organisationer märks särskilt International Organization for Migration (IOM) och UNHCR.

Projektverksamhet
Projektverksamheten utgör en stor del av verkets arbete med frivillig återvandring. Projektstöd kan beviljas kommuner, stiftelser, organisationer, föreningar och även företag under förutsättning att projektet inte ska drivas kommersiellt. Verket kan också medfinansiera projekt som beviljas medel ur Europeiska flyktingfonden.