Ny lag om vård för asylsökande - med gammalt innehåll

2008-02-20

I slutet av januari överlämnade regeringen en remiss om Lag om vård till asylsökande m.fl. till Lagrådet. I remissen föreslås en ny lag som reglerar landstingens skyldighet att erbjuda asylsökande hälso- och sjukvård samt tandvård. Tidigare har dessa frågor reglerats i överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Den tidigare regleringen har dock ansetts svåröverskådlig och ofullständig, och har inte - lagtekniskt sett - varit förenlig med EU:s direktiv om miniminormer för mottagande av asylsökande, eftersom detta kräver införlivning genom ”lagar och andra författningar”.


Begreppet "vård som inte kan anstå" består...

Lagförslaget innebär dock ingen ändring i sak, utan endast en förtydligad lagreglering. Vuxna asylsökande kommer således fortsättningsvis endast att ha tillgång till "vård som inte kan anstå", mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning. Innebörden av det diskuterade begreppet "vård som inte kan anstå" kommer fortsättningsvis att avgöras från fall till fall av den behandlande läkaren, utgående från allmänna råd från Socialstyrelsen. Motiveringen till att någon mer preciserad definition inte införs är att detaljerade bestämmelser i ett system, som i övrigt bygger på beskrivningar i generella termer, i sin förlängning skulle kunna leda till en försämrad situation för personer som inte "exakt" omfattas av ordalydelsen i en sådan bestämmelse. "Vård som inte kan anstå" inkluderar i dagens läge även den nödvändiga läkarhjälp och annan hjälp som personer med särskilda behov (t.ex. personer som utsatts för tortyr) enligt EU:s mottagande direktiv har rätt till.

...och irreguljära utestängs ännu tydligare från hälsovården 

I remissen anges att frågan om en utvidgad tillgång till hälso- och sjukvård för vuxna asylsökande och för utlänningar som olovligen visats i Sverige har tagits upp i samband med utredningen om en ny lag, men att dessa frågor är föremål för vidare överväganden inom regeringskansliet och behandlas därför inte i den aktuella lagrådsremissen. I det nya lagförslaget har man dock satt in en paragraf (6§) som uttryckligen anger att personer som har ansökt om uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande i övrigt, och som håller sig undan verkställighet av ett beslut om avvisning eller utvisning, inte ska erbjudas vård som inte kan anstå, mödrahälsovård eller vård vid abort.

Det nya lagförslaget ses inte med okritiska ögon av FN:s rapportör om rätten till hälsa, Paul Hunt, som för bara ett år sedan påminde Sverige om att rätten till högsta möjliga hälsostandard är en grundläggande mänsklig rättighet som Sverige har förpliktigat sig att säkerställa, och att denna rätt ska åtnjutas av alla, utan diskriminering.


 Läs hela lagrådsremissen

Läs och hör mer om lagförslaget, den kritik det fått och migrationsminister Billströms kommentar i artikel på Sveriges Radio 

Läs mer om asylsökandes tillgång till hälso- och sjukvård

Läs mer om Paul Hunts kommentarer av hälsovården i Sverige