NTG-asyl & integrations rapport "Återvändande i Sverige och Europa - policy, praxis och projekterfarenheter"

NTG-asyl & integrations rapport Återvändande i Sverige och Europa - policy, praxis och projekterfarenheter syftar till att ge en överskådlig bild av den verksamhet som idag bedrivs kring återvändande inom EU, inklusive Sverige, och att belysa viktiga problem och brister i denna verksamhet.

Inledningsvis beskrivs ramarna för de svenska myndigheternas arbete med återvändande. Därefter illustreras hur återvändandearbetet ser ut i övriga Europa och hur harmoniseringsprocessen på EU-nivå ser ut. Till sist presenteras några projekt som i sitt arbete inom ramarna för Equalprogrammet och den Europeiska flyktingfonden (ERF)  utvecklat goda exempel och nya perspektiv i arbetet med återvändande.

I slutdiskussionen resoneras kring hur Migrationsverkets återvändandeprogram skiljer sig från verksamheten i andra europeiska länder. Problematiken kring det "dubbla perspektivet" som innebär att asylsökande, under asyltiden, ska förbereda sig både för integration och för ett eventuellt återvändande behandlas. Rapporten tar också upp kopplingarna mellan återvändande och utveckling och bistånd.

Beställ rapporten utan kostnad från info@temaasyl.se  (ange postadress och antal exemplar).