Organiserat hyckleri? - Ny studie om europeisk asylpolitik

2004-06-15

Den s k Tammerforsprocessen - med syfte att bland annat skapa ett gemensamt europeiskt asylsystem, inklusive miniminormer för asylmottagandet - har enligt EU-kommissionen lett till "odiskutabla och påtagliga framsteg".

Hur har dessa framsteg åstadkommits? Hur ser beslutsprocessen ut i europeisk migrations- och asylpolitik? Har de asylsökandes och tredjelandsmedborgarnas rättigheter stärkts i "ett område med frihet, säkerhet och rättvisa" eller har den kontrollrelaterade politiken tagit överhanden?

Statsvetaren Emma Cars behandlar i en ytterst intressant magisteruppsats den beslutsprocess som pågått sedan Europeiska rådets möte i Tammerfors 1999 med fokus på två frågor: en gemensam definition av flyktingstatus och en gemensam asylprocedur. Hennes beskrivning och slutsatser har dock hög relevans för en bedömning av hela konstruktionen och framväxten av den gemensamma europeiska asylpolitiken, även det s k mottagandedirektivet. En av teorierna som Emma Cars prövar för att förklara beslutsprocessen är Nils Brunssons om ”organiserat hyckleri”. Nils Brunsson är professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Ladda ner uppsatsen - Beslutsprocesser i europeisk migrations- och asylpolitik