IOM - Internationella Organisationen för Migration
De europeiska ländernas erfarenheter av invandring skiljer sig åt och det gör även lagstiftningen kring, och synen på, återvändande. Sverige har exempelvis i förhållande till många europeiska länder lagt ner mycket resurser på att verkställa beslut om avvisning/utvisning. Spanien, däremot, har använt relativt begränsade resurser för att se till att de som enligt lag inte har rätt att vistas i landet verkligen återvänder.
Merparten av länderna i Europa samarbetar med den internationella organisationen för migration, IOM (International Organisation for Migration), i sitt återvändandearbete. IOM är en mellanstatlig organisation och arbetar på uppdrag av enskilda länder främst med att hantera immigration, assistera vid återvändande och skapa ökad förståelse för migration som fenomen. I sitt arbete utgår IOM från medlemsstaternas politik och riktlinjer, men arbetar ofta tillsammans med såväl lokala myndigheter som frivilligorganisationer.
IOM, som finns på plats i många av de länder asylsökande och flyktingar kommer ifrån, arbetar med ett perspektiv som sammankopplar migration och utveckling. Det innebär att man arbetar för att främja social och ekonomisk utveckling i de länder som många asylsökande kommer ifrån, bland annat genom att se till den roll som återvändande kan ha i detta. I IOM:s regi bedrivs ett stort antal projekt inom ramarna för så kallat assisterat frivilligt återvändande (assisted voluntary return), som kopplar samman migration och utveckling, se högerspalten för ett exempel. Det som IOM kallar assisterat frivilligt återvändande riktar sig till både personer med uppehållstillstånd och asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Till dessa erbjuder IOM bland annat rådgivning innan avresa, praktisk assistans med resedokument och återintegration på plats. I flera europeiska länder är IOM den främsta samarbetspartnern i återvändandefrågor, i Sverige är samarbetet emellertid begränsat till att först och främst gälla uttagning av kvotflyktingar och frivillig återvandring.