Mellan säkerhet och mänskliga rättigheter – en studie av den svenska officiella migrationsdiskursen
Ur inledningen:
"Asyl– och flyktingpolitiken är ett ständigt debatterat och känsligt politikområde. På flera håll i det svenska samhället höjs idag röster mot en hårdnande och mer inhuman asyl- och flyktingpolitik. Kyrkorna manar till påskupprop för en generell amnesti och debatten kring de apatiska flyktingbarnen går het i medierna. Människor som lever illegalt i Sverige rapporteras bli allt fler och i EU pågår harmoniseringen av den gemensamma migrationspolitiken för fullt under öknamnet ”Fästning Europa”.
Samtidigt har terrordåden mot framförallt USA och Spanien på allvar aktualiserat en omfattande säkerhetsdebatt i väst. Hoten mot stater anses idag vara av en mer diffus och mångfacetterad karaktär. Påverkade av en alltmer påtaglig globalisering där aktörer ömsesidigt blivit mer beroende av varandra upplever den enskilde staten det allt svårare att kontrollera det egna territoriet. De ökande migrationsrörelserna, som en del av globaliseringen, utmanar nationalstatens territoriella gränstänkande.
I ljuset av denna konflikt mellan säkerhet och mänskliga rättigheter (nedan MR) har jag i den här uppsatsen analyserat den svenska officiella migrationsdiskursen för att undersöka om och i vad mån den domineras av ett säkerhetstänkande. Den centrala utgångspunkten för undersökningen är att tillvaron för flyktingar, asylsökande och illegala migranter, såväl som utvecklingen av det svenska samhället, starkt påverkas av den verklighetsuppfattning som är giltig i denna migrationsdiskurs."