Uppsatsarkiv 2007


Bland skurkar och hjältar: En analys av medias framställning av flyktingsmugglare.
I föreliggande uppsats undersöks hur flyktingsmuggling framställs i media. Författaren presenterar och analyserar flera olika skildringar av flyktingsmuggling, flyktingsmugglare och flyktingar. Uppsatsen är inspirerad av diskursanalys, och till grund för analysen ligger ett urval av tidningsartiklar hämtade ur svenska nyhetsmedier.
Return Migration from Sweden to Bosnia and Herzegovina: A Study of the Refugees who Arrived in 1993 and 1994
I uppsatsen analyseras de faktorer som verkar avgörande för flyktingar som anlände till Sverige under 1993-1994 att återvandra till hemlandet alternativt vidarebosätta sig i tredje land. Studien begränsar sig till flyktingar som återvandrade under perioden 1994-2003 och urspungligen kom från Bosnien- Hercegovina. En viktig aspekt i studien är att titta på hur benägenheten att återvandra eller vidarebosätta sig korrelerar med graden av integration och deltagande på den svenska arbetsmarknaden.
Uppenbart ogrundade asylansökningar - en definition med komplikationer
Uppsatsen analyserar begreppet uppenbart ogrundade ansökningar i svensk rätt och innehåller även ett komparativt inslag, med en kortfattad översikt över hur två andra europeiska länder (Tyskland och Danmark) har valt att använda begreppet.
Sverige och Återvandringen - Föreställningar kring återvandring i 1990-talets Sverige
Uppsatsen belyser återvandring i Sverige under början och i mitten av 1990-talet då återvandring aktualiserades i migrationspolitiken.