Uppsatsarkiv 2005


Introduktionsersättning eller socialbidrag - har ersättningsregim betydelse för integrationen av flyktingar?
Ur sammanfattningen: "Kommunerna kan sedan början av 1990-talet välja mellan att erbjuda nyanlända flyktingar socialbidrag eller introduktionsersättning. Den sistnämnda ersättningen infördes med ambitionen att den ska öka förutsättningarna för flyktingar att snabbt bli självförsörjande. Med hjälp av en linjär sannolikhetsmodell skattas effekten av introduktionsersättningen på utfallsvariabler som kan förknippas med integration i allmänhet och möjligheter att på sikt bli självförsörjande i synnerhet. Resultaten visar att deltagandet i sfi-undervisningen ökar bland flyktingar som bosatt sig i kommuner som erbjuder de nyanlända introduktionsersättning."
Gömda flyktingfamiljer: livssituation och påverkan
Abstract: "Ämnet för denna studie var flyktingfamiljer som har levt gömda i Sverige för att undgå ett avvisnings- eller utvisningsbeslut. Studiens syfte var att försöka öka kunskapen om och förståelsen för gömda flyktingfamiljers situation under tiden familjerna lever gömda samt efteråt för familjer som erhållit uppehållstillstånd i Sverige. Den övergripande problemställningen var: Hur kan man förstå och beskriva situationen för gömda och före detta gömda flyktingfamiljer?
Jag vill att du tittar på mig när jag talar med dig - Om asylsökandes kommunikationsmöjligheter
Ur inledningen: "Som medborgare i Sverige betraktas det som en självklarhet att när så önskas utnyttja de möjligheter som finns att påverka sin egen och samhällets situation. Förvisso kan frågetecken uppkomma kring vilka påverkansmöjligheter vi i realiteten har, eller vilket intresse som finns från gemene man att utnyttja sina medfödda politiska privilegier. Men faktum kvarstår att medborgare i Sverige befinner sig i en situation där de kan förmedla sig och tillgodogöra sig information genom olika kommunikationskanaler såsom insändare, massmediala nyheter och Internet. Medborgarna har även möjlighet att i stor utsträckning utnyttja samhällets olika resurser och funktioner som exempelvis myndigheter, barnomsorg och sjukvård, vilket även gäller medborgare med födelseort utanför Sverige, något som de flesta ser som en självklarhet. En grupp i Sverige vars kommunikationsmöjligheter det dock råder ovisshet om, är de som vistas i landet som asylsökande i väntan på besked om uppehållstillstånd."
Om Gud vill får jag stanna – en studie av hur nyanlända asylsökande upplever det mottagande de fått i Sverige
Ur inledningen: "Sverige är ett av många länder i världen som har ratificerat den så kallade Genèvekonventionen. Denna utgör tillsammans med en rad andra bestämmelser och avtal inom EU ett led i att medlemsländernas asylpolitik ska samordnas. Mycket tyder på att detta är en av de faktorer som har bidragit till att flyktingströmmen, bland annat till Sverige, de senaste åren stadigt har minskat. En annan orsak tros vara att definitionen av begreppet skyddsbehov har skärpts. Det har även blivit svårare för dem som söker asyl att få uppehållstillstånd i landet. År 2004 avgjordes över 35 000 asylansökningar i Sverige, varav en knapp tiondel resulterade i beviljat uppehållstillstånd (www.migrationsverket.se). Det är alltså en mycket liten andel av dem som ansöker om asyl som får stanna. De allra flesta skickas tillbaka till sitt ursprungsland, gåendes en oviss framtid till mötes. Detta är en av anledningarna till att mottagarländerna har en viktig uppgift i att göra allt man kan för att bemöta de som söker asyl på ett respektfullt och humant vis."
The Common European Asylum System in Poland; prospects for implementation and legitimacy
Ur inledningen: "Asylum policy is an issue that meet with great common interest in the European Union of today. One of the matters that are the most hotly debated and criticised is the creation and implementation of a common European asylum policy. The cooperation has the last 10 years grown gradually in importance, and since the Tampere and Hague European Council Summits in 1999 respective 2004 the goal is pronounced; a Common European Asylum System (CEAS) and a uniform EU status for those granted asylum is to be evolved and implemented until 2010. (Presidency Conclusions, Brussels European Council 2004, pp. 4 and 17f).
Immigration Policy as a Challenging Issue in the EU Policy-Making Process: A Study of Immigrant Integration Policy
Abstract från uppsatsen: Issue of immigration was for a long time controversial concern throughout the Europe. Because of its demand for labor, Europe needs certain level of qualified immigration. However, in late decades a big amount of refugee immigration flow created serious challenges as well. Perceived ‘threat’ of immigration resulted in restrictive policies at both national and EU level. EU level policies in this respect are very interesting to research on. Because of great sensitivity of immigration issues to state sovereignty, formulation of EU level policy also faces challenges in terms of balancing intergovernmentalist and supranationalist logic of integration.
Fyra bosniska invandrares upplevelse av integration i det svenska samhället
Ur inledningen: "Anledningen till att jag har valt att studera problemområdet integration av bosniska invandrare är att jag själv är en bosnisk invandrare och skulle kunna föreställa mig hur de bosniska immigranterna skulle definiera sin integration i det svenska samhället. Men det handlar också om mitt intresse av integrationsfrågor. Ämnet i sig är fascinerande och det har genomförts en mängd material om integration av invandrare."
Asylsökandes sociala och ekonomiska rättigheter i EU - En fallstudie av Förenade kungariket och Finland
Uppsatsen fokuserar på asylsökandes socioekonomiska rättigheter med utgångspunkt från det direktiv om miniminormer för mottagande av asylsökande som EU antagit. I en fallstudie jämförs den nationella lagstiftningen om asylsökandes socioekonomiska rättigheter i Förenade kungariket (Storbritannien) och Finland med EU:s direktiv och FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna.
Resan från innan början — utvärdering av Flyktingguideprojektet vid SDN Gunnared som ett integrationsprojekt
Vid Göteborgs universitet har det skrivits en magisteruppsats som utvärderar Flyktingguideprojektet (FGP). Projektet bygger på frivilligt integrationsarbete och bedrivs i Göteborg. Målgruppen är nyanlända flyktingar (under introduktion), invandrare och andra nyanlända med uppehållstillstånd samt personer som frivilligt önskar engagera sig i projektet.
Mellan säkerhet och mänskliga rättigheter – en studie av den svenska officiella migrationsdiskursen
Ur inledningen: "Asyl– och flyktingpolitiken är ett ständigt debatterat och känsligt politikområde. På flera håll i det svenska samhället höjs idag röster mot en hårdnande och mer inhuman asyl- och flyktingpolitik. Kyrkorna manar till påskupprop för en generell amnesti och debatten kring de apatiska flyktingbarnen går het i medierna. Människor som lever illegalt i Sverige rapporteras bli allt fler och i EU pågår harmoniseringen av den gemensamma migrationspolitiken för fullt under öknamnet ”Fästning Europa”."
Illegal immigrants in Spain - Real life stories about illegal Moroccans and their situation
Uppsatsen är en fallstudie om illegal migration från Marocko till Madrid med anledning av den i media mycket uppmärksammade debatten kring denna.
Varför överlåter medlemsstaterna makt åt EU?: En fallstudie om utvecklandet av en gemensam asyl- och flyktingpolitik inom EU
Ur sammanfattningen: "The aim of this study is to explain the paradox of the memberstates willingness to surrender power of important issues such as asylum and refugee policy and therefore partly abandon its sovereignty. We also discuss the relation between internationalization, regionalization and globalization since these processes form the context in which our research problem is found. A case study is used as a method in this paper."
Nytt land, nytt liv? En etnologisk studie av flyktingars berättelser om formandet av tillvaron i samband med migration
Ur sammanfattningen: Syftet med denna studie har varit att undersöka de val, inslag och strategier som präglar nyanlända flyktingars vardag. För att kunna uppfylla syftet har fyra flyktingar intervjuats och uppsatsens disposition har strukturerats efter det som de upplevt som relevanta inslag i vardagen. Uppsatsens teoretiska ram är fenomenologisk, där fokus läggs på studiet av individers dagliga liv och den kunskap som styr utformningen av det.
Att integreras i en främmande stad: flyktingarnas möjligheter och barriärer i en kommun
Syftet med undersökningen är att belysa boendet som en aspekt av det kommunala flyktingmottagandet. Var en nyanländ flykting bosätter sig är en viktig del av integrationsprocessen. Uppsatser fokuserar på boendesegregation, integration samt främlingsfientlighet i en kommun i norra Sverige.
Refugees and the European Union- A study of the discrepancy between the asylum policies of the European Union and the human rights norm of the Geneva Refugee Convention
Ur sammanfattningen: In the late 1990s, the member states of the European Union decided to establish a Common European Asylum System (CEAS), in order to enhance refugee protection. However, the emerging common asylum policies have been deeply criticized for breaching international norms and principles. In this thesis I argue that a discrepancy does exist between the international human rights norm expressed as the Geneva Convention and the common EU asylum policies. I also suggest several explanations to this situation.
Integrationspolitik
Ur sammanfattningen: "Hur ser de politiska partiernas integrationspolitik ut? Frågan som uppsatsen vill ha svar på är om integrationspolitiken överhuvudtaget fungerar eller om de politiska partierna är så oense i frågan att det inte är möjligt att komma överens om vilka åtgärder som behövs. Hur vill de politiska partierna åtgärda följande: Invandrarnas svårigheter att få jobb, Bostadssegregationen och SFI (svenska för invandrare).
Modellverksamheten
Ur sammanfattningen: "Syftet med denna uppsats är att se om modellverksamheten resulterar i en mer rättssäker behandling av asylärenden. För att fullfölja syftet har jag följande frågeställningar: Vilka skillnader och likheter finns det mellan den traditionella verksamheten och modellverksamheten? På vilket sätt kommer modellverksamheten att innebära en förbättring eller försämring för den som söker asyl?.
Ur askan i elden - Om psykologiskt arbete med asylsökande barn
Ur sammanfattningen: "Syftet med denna fenomenologiska studie var att utforska psykiska problem hos asylsökande barn i Sverige samt att belysa möjliga sätt att tillgodose deras behov. Tretton öppna intervjuer med kliniskt erfarna psykologer genomfördes. Resultaten av analysen visar att en historia av trauma och separation, barnets utvecklingsnivå, föräldrafungerande och familjedynamik är faktorer som bidrar till de asylsökande barnens psykiska problem.
Uppsats om synen på ”gömda” hos socialdemokraterna och moderaterna
Charlotta Arwidson, samordnare på Röda korsets projekt Vård för gömda skrev hösten 2005 uppsatsen Laglöst land vid Stockholms universitet. I uppsatsen diskuteras varför de universella mänskliga rättigheterna inte ryms inom det politiska perspektivet. Vidare hur den politiska majoriteten väljer att tala om immigranter som lever utan legal status i Sverige.