Fyra bosniska invandrares upplevelse av integration i det svenska samhället

Inledning:
"Anledningen till att jag har valt att studera problemområdet integration av bosniska invandrare är att jag själv är en bosnisk invandrare och skulle kunna föreställa mig hur de bosniska immigranterna skulle definiera sin integration i det svenska samhället. Men det handlar också om mitt intresse av integrationsfrågor. Ämnet i sig är fascinerande och det har genomförts en mängd material om integration av invandrare.

Jag har tidigare skrivit en B-uppsats där jag har undersökt fyra bosniska invandrarnas arbetsmarknadsintegration, det vill säga om dessa har integrerats på svensk arbetsmarknad. Genom denna studie har jag huvudsakligen kommit fram till att problemen för integration först och främst är invandrarnas traditionella, kulturella, och geografiska bakgrund som avgör om dessa blir integrerade i en främmande miljö eller inte. Det kan också bero på själva kontexten och interaktionen den enskilde befinner sig i samt dennes karaktärsdrag och personlig vilja till integration. Enligt denna studie har tre av informanterna en fast anställning förutom en. Här har jag uppnått en förståelse och insikt att dessa bosniska invandrare mer eller mindre har integrerats på den svenska arbetsmarknaden eftersom de flesta av dem är fastanställda på skilda företag. En fast anställning innebär dock inte att den enskilde blir fullständigt integrerad i det nya samhället då även andra betydelsefulla faktorer spelar en avsevärd roll.

Föreliggande studie är en vidareutveckling av b-uppsatsen, det vill säga målet är att fördjupa förståelsen för hur de fyra bosniska invandrare som tidigare intervjuats upplever integration.  C-uppsatsen kommer att skilja sig åt b-uppsatsen i den meningen att den handlar om såväl de bosniska invandrarnas boendeintegration, medborgerlig integration, social integration, subjektiv integration som arbetsmarkandsintegration."