Uppsatsarkiv 2008


Immigrants and healthcare
I uppsatsen Immigrants and healthcare belyser författarna frågan om rätten till subventionerad sjukvård för s k papperslösa och asylsökande. En intressant utgångspunkt är den form av utilitaristisk rättighetsmetod som författarna använder i sin analys.
Integration from a grassroots-perspective: A study of the social life of the Danish Red Cross´s integration groups
2008-04-02
Anna Maria Mårtensson är socialantropolog, utbildad från Universitetet i Oslo, Melbourne och Köpenhamn. Hennes magisteruppsats handlar om Danska Röda Korset och dess integrationsgrupper, integration och den frivilliga sektorn i Danmark samt berör även aspekten av åldrande.
Flyktingpolitiska diskurser – en kritisk diskursanalys av två debatter
2008-06-25
Anna Johansson från Socialhögskolan vid Lunds Universitet har i en intressant C-uppsats analyserat flyktingpolitiska diskurser i två olika perioder: i samband med asylinvandringen under kriget på Balkan respektive det pågående kriget i Irak. Skribenten utgår ifrån regeringspolitikers uttalanden i dagspress under perioderna 1994-1995 respektive 2006-2007. Huvudsyftet med uppsatsen är att urskilja de diskurser som debatterna består av, alltså hur debatterna är konstruerade och vilka följder de kan tänkas få i samhället. Ett bisyfte är att öka kunskapen om språkets roll och makt i samhället.
Hälsa – en mänsklig rättighet för alla
2008-02-04
Annika Thid, juridikstuderande vid Stockholms universitet, har skrivit sin magisteruppsats om hälsa som en mänsklig rättighet, med särskild fokus på asylsökande och irreguljära immigranter. Uppsats har skrivits i samband med Röda Korsets projekt "Kartläggning och dialog för att främja asylsökandes hälsa" som delfinansieras av Europeiska flyktingfonden.