Hälsa – en mänsklig rättighet för alla
2008-02-04
Annika Thid, juridikstuderande vid Stockholms universitet, har skrivit sin magisteruppsats om hälsa som en mänsklig rättighet, med särskild fokus på asylsökande och irreguljära immigranter. Uppsats har skrivits i samband med Röda Korsets projekt "Kartläggning och dialog för att främja asylsökandes hälsa" som delfinansieras av Europeiska flyktingfonden.
Thid har utgått ifrån frågeställningar om innebörden av rätten till hälsa, hur svensk lagstiftning ser ut i förhållande till internationella regler, och hur Sverige uppfyller rätten till bästa möjliga uppnåeliga hälsa för asylsökande och irreguljära immigranter. Efter en grundlig genomgång av diverse FN-rapporter, folkrätt och nationell lagstiftning konstaterar hon att förhållandena för asylsökande och irreguljära immigranter i Sverige inte skiljer sig från situationen i andra europeiska länder: asylsökande och irreguljära immigranter har ofta begränsade rättigheter i förhållande till landets egna medborgare.
Även om det är tydligt att Sverige inte lever upp till sina internationella förpliktelser har den svenska regeringen i dagsläget inte presenterat några nya förslag till förbättringar. Thid ser dock förhoppningar om att den internationella kritik som riktats från bl.a. Paul Hunt, FN:s specialrapportör för rätten till hälsa, ska leda till bättre efterlevnad av internationella åtaganden.