Identitetens mångfacetterade förankring - En studie av invandrade kvinnors identitetsskapande

Sammandrag:

"Den här uppsatsen handlar om Maria, Linda, Sarah, Sophia och Ana – fem kvinnor som invandrat till Sverige från fem utomeuropeiska länder – och deras upplevelser av platsens betydelse för deras självbild. Med platsen menas den närmaste fysiska och sociala omgivningen – hemmet och vardagsmiljön. Det främsta syftet med uppsatsen är att få förståelse om hur dessa kvinnors identitetsskapande har påverkats av att de migrerat. Problematiken som ligger till grund för studien handlar om hur människor idenitifieras – och grupperas – olika beroende på vilken plats man befinner sig. Kulturell identitet kan vara en tydlig gruppering vid migration. Kvinnors och mäns olika situationer diskuteras också i uppsatsen.

Den huvudsakliga undersökningen är empirisk och bygger på djupintervjuer med de fem kvinnorna. Intervjusvaren har behandlats tematiskt; jag har velat undersöka vilka komponenter av vardagslivet som har varit, och är, av betydelse för deras självbild och andras bild av dem – både i hemlandet och i Sverige. En litteraturstudie ligger till grund för de teoretiska utgångspunkter som jag förankrar mitt resonemang i.

Den avslutande delen innehåller en sammanfattande analys indelad i tre delar: rum, tid och värden. Dessa indelningar av undersökningen lyfter fram de delar som tillsammans skapar mening i kvinnornas vardagsliv. Den fysiska och sociala utformningen – estetik, relationer och värderingar – av platsen där de har haft, och har sin vardag, utgör yttre ramar som hela tiden påverkar deras självbild. Minnen av hemlandet och livet i Sverige binder samman tid och rum. I kvinnornas identitet kombineras olika förankringar. Konsekvensen av detta, enligt min studie, är att de intervjuade kvinnornas identitet – en hybrid identitet – sällan får plats inom de grupperingar av människor som finns i samhällets struktur därför att de har rötter som är förankrade på olika platser."