”Ett gemensamt ansvar för den generösa flyktingpolitiken”

2008-01-02

Luciano Astudillo (s) debatterade i riksdagen den 18 december ännu en gång frågan om kommunernas flyktingmottagning med Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp). Luciano Astudillo frågade ministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att hjälpa de kommuner som tar emot flyktingar.

Nyamko Sabuni hade inga nyheter att meddela men redovisade regeringens politik och den utredning som är på gång.

Under tiden utredningen pågår och för att underlätta mottagandet av flyktingar i kommuner i regioner med god arbetsmarknad och skapa tydliga ekonomiska drivkrafter som påskyndar etableringen har kommuner möjlighet att få en extra ersättning som delvis är prestationsbaserad under åren 2007–2009. 

Jag vill också i sammanhanget understryka betydelsen av regeringens åtgärder inom den generella politiken för att bryta utanförskap och öka invandrares delaktighet på arbetsmarknaden.”

Luciano Astudillo var inte nöjd med svaret utan erbjöd en uppgörelse med regeringen utifrån socialdemokraternas fempunktsprogram för flyktingmottagandet, som bland annat skulle innebära ökad ersättning till kommuner med stor flyktingmottagning.  

Vi är beredda att träffa en uppgörelse med er om de här viktiga frågorna. De fem punkterna är vårt ingångsvärde. Det är detta vi föreslår skulle kunna förbättra situationen, inte bara för att hjälpa Göteborg, Södertälje och Malmö utan för att vi i Sverige gemensamt tar ett ansvar för den generösa flyktingpolitiken. Ta den utsträckta handen, Nyamko!” 

Läs hela debatten här.