Långtidsutredningen
Långtidsutredningen analyserar den ekonomiska utvecklingen på 15-20 års sikt. Syftet är att åstadkomma bedömningar av hur den ekonomiska utvecklingen ser ut på längre sikt, som ett komplement till kortsiktiga ekonomiska prognoser.
Långtidsutredningen 2003/04
Den senast avslutade Långtidsutredningen (2003/04) omfattar 14 expertrapporter och ett huvudbetänkande. I en bilaga till långtidsutredningen 2003/04 - Migration och integration - om framtidens arbetsmarknad diskuteras hur samhället kan förbättra villkoren på arbetsmarknaden för dem som hittills har invandrat till Sverige samt förutsättningarna för att Sverige i framtiden ska kunna attrahera arbetskraft från andra länder. I rapporten konstateras att en ökad sysselsättning bland dem som har invandrat till Sverige innebär ett viktigt bidrag till finansieringen av välfärdstjänsterna.
I rapporten diskuteras vidare potentialen för framtida arbetskraftsutbud utifrån migrationsströmmarnas förändring och integrationen av invandrare på den svenska arbetsmarknaden.
Kunskap om vad som kan förklara svårigheterna för utlandsfödda att etablera sig på arbetsmarknaden kan lägga grunden för mer framgångsrik integration i framtiden, varför för ämnet relevant empirisk forskning presenteras i rapporten.
Integrationspolitiken kommer att få stor betydelse för framtidens arbetskraftsutbud mot bakgrund av att befolkningsutvecklingen i Sverige förväntas innebära en ökning av andelen utlandsfödda. Avsevärt förbättrad sysselsättning bland utlandsfödda krävs för att en hög sysselsättningsnivå ska kunna upprätthållas i befolkningen som helhet.
I bilagan konstateras att några viktiga slutsatser för en förbättrad integration är:
- Diskriminering är ett problem och måste motverkas
- Individuellt anpassade åtgärder ger bättre resultat än generella åtgärder
- Praktik eller subventionerad anställning ger bättre effekt än utbildning när det gäller möjligheterna att snabbt komma in på arbetsmarknaden
- Arbetsmetoder och bemötande vid myndigheter behöver utvecklas.
Långtidsutredningen 2008
Arbetet med Långtidsutredningen 2008 - den tjugonde utredningen i ordningen - har inletts. Den frågeställning som LU08 tar sin utgångspunkt i, är hur Sverige på bästa sätt kan utnyttja de vinster som en ökad ekonomisk integration ger och hur Sverige kan klara de utmaningar som följer i integrationens kölvatten.
Långtidsutredningen leds och samordnas av Finansdepartement. Under våren 2006 kommer projektgruppen att beställa de bilagor som utgör underlag för huvudbetänkandet. I början av 2007 planeras de första bilagorna kunna presenteras. Huvudbetänkandet kommer främst att skrivas av projektgruppen och planeras vara klart under 2008.