Alla lika olika - En problematisering av begreppet etnisk mångfald på fyra svenska myndigheter

Sammanfattning:
"I denna uppsats har jag undersökt positiva attityder till etnisk mångfald på fyra svenska myndigheter. Undersökningen har skett genom kvalitativa intervjuer med personalchefer alternativt personalhandläggare på respektive myndighet.

Syftet har varit att identifiera hur positiva attityder till mångfald med avseende på etnicitet kan se ut, och att sedan försöka analysera vad dessa olika möjliga vägar innebär. Därvid har jag försökt att teoretiskt problematisera de olika ståndpunkterna. Bakgrunden till detta är att jag tror att det är avgörande för hur mångfaldsbegreppet implementeras om man är klar över vilken syn man faktiskt har på det och dess tillämpning.

Analysen bygger på tre temata som förankras teoretiskt i samma uppställning, nämligen:

- rättvisa eller kvalitet framhålls som förtjänstfullt
- likhet eller olikhet betonas
- etnicitet som överordnad kategori diskuteras

Generellt kan konstateras att respondenterna i varierande grad såg kvalitetsvinster med att sträva efter mångfald, och samtidigt av rättviseskäl ville motverka diskriminering. På samma sätt försökte man att betona alla anställdas individuella olikhet samtidigt som man lät etnicitet stå för en form av kategorisering. Dessa ställningstaganden blir problematiska då ståndpunkterna är delvis motsägande."