Integration och differentiering - Framväxten av en europeisk asylpolitik

Ur inledningen:
"En gemensam asylpolitik har vuxit fram inom ramarna för det europeiska samarbetet. Blickar vi tillbaka i tiden ser vi att det är först under de senaste decennierna som detta område blivit föremål för gemensam politik på europeisk nivå. En utveckling som fordrar gemensamma politiska arrangemang och framväxten av dessa är ämnet för denna uppsats.

Utvecklingen har emellertid inte gått helt smärtfritt, utan har kantats av segdragna meningsskiljaktigheter mellan medlemsländerna, vilket medfört att några har ställt sig utanför samarbetet, samtidigt som de ingångna överenskommelserna är komplicerade.  Frågan om vem som med rätta kan anses vara en flykting och därmed enligt internationella åtaganden kan söka asyl i ett land där han eller hon inte är medborgare är nämligen att betrakta som centralt för en stat. Ämnet asyl är nära sammanhängande med statens suveränitet i så motto den berör statens exklusiva makt att avgöra vem som med rätta kan vistas på dess territorium (Zippelius 1975:38-40). Att överlämna denna makt till EU kan således betraktas som att staten undergräver överhögheten över sitt eget territorium.

Min ambition med detta arbete är att studera hur den gemensamma asylpolitiken tagit form och utvecklats på europeisk nivå. Det som i huvudsak är intressant i denna studie är i vilken mån EU fått makt att skapa politik på området."